Gość ula Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 Jestem zupełnie początkująca. Chciałabym oświetlić tą scenę. Kiedy jednak włączam Target Light (rys.1) mimo zaznaczonego wyświetlania cienia (w zakłądce General Parametrs, Shadows: On) cień nie jest rzucany na płaszczyznę trawy. Dla próby włączam Omni Light (rys.2) przy tych samych ustawieniach i owszem, pojawia się cień, ale również dziwne kreski na trawie. Gdzie robię błąd? Jak ładnie oświetlić scenę, żeby był i cień na trawie i ładny na budynkach? Nie chodzi mi w tej chwili o ładne materiały, to szkice poglądowe, ale te cienie mnie denerwują szczególnie. Z góry dzięki za pomoc, u.
Gość ula Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 Eh, chyba powinnam się w innej zakładce zalogować z tym pytaniem, o oświetlenie, ale dzisiaj już tu zostanę.
hcpiter Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 ja bym proponowal pokazac siatke tego modelu poniewarz te linie wygladaja jak zle poustawiane polygony :) A co do cienia to moze w zlej pozycji ustawiasz to swiatlo ? No i dzial troszke nie pasuje ;)
troglodyta Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 w Directional light w zakładce Directional Parameters włącz overshooting, a dalej zwiększ tak parametr Fallof/field aby emiter światła obejmował całą scenę. Wydaje mi się że to powinno pomóc. Ale co do tych "kresek" to jest już wina siatki terenu. Spróbuj wrzucić terenowi modyfikator smooth i sprawdź może się coś naprawi. Pozdrawiam
Gość ula Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Dzięki bardzo, mimo, że w złej zakładce jestem. Nie dodałam, że teren był importowany z ArchiCada. Może tu tkwi wina?
mirach Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 Ta, dla mnie to raczej wyglada na zle przeimportowane Smooth groups, lub poodwracane normale polygonow. Niestety czesty problem przy importach/exportach.
Rekomendowane odpowiedzi