Skocz do zawartości

Problem z cieniami świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem zupełnie początkująca.

Chciałabym oświetlić tą scenę.

Kiedy jednak włączam Target Light (rys.1) mimo zaznaczonego wyświetlania cienia (w zakłądce General Parametrs, Shadows: On) cień nie jest rzucany na płaszczyznę trawy.

Dla próby włączam Omni Light (rys.2) przy tych samych ustawieniach i owszem, pojawia się cień, ale również dziwne kreski na trawie.

Gdzie robię błąd?

Jak ładnie oświetlić scenę, żeby był i cień na trawie i ładny na budynkach?

Nie chodzi mi w tej chwili o ładne materiały, to szkice poglądowe, ale te cienie mnie denerwują szczególnie.

Z góry dzięki za pomoc,

u.

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Eh, chyba powinnam się w innej zakładce zalogować z tym pytaniem, o oświetlenie, ale dzisiaj już tu zostanę.

Napisano

ja bym proponowal pokazac siatke tego modelu poniewarz te linie wygladaja jak zle poustawiane polygony :) A co do cienia to moze w zlej pozycji ustawiasz to swiatlo ?

No i dzial troszke nie pasuje ;)

Napisano

w Directional light w zakładce Directional Parameters włącz overshooting, a dalej zwiększ tak parametr Fallof/field aby emiter światła obejmował całą scenę.

Wydaje mi się że to powinno pomóc.

Ale co do tych "kresek" to jest już wina siatki terenu. Spróbuj wrzucić terenowi modyfikator smooth i sprawdź może się coś naprawi.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki bardzo, mimo, że w złej zakładce jestem. Nie dodałam, że teren był importowany z ArchiCada. Może tu tkwi wina?

Napisano

Ta, dla mnie to raczej wyglada na zle przeimportowane Smooth groups, lub poodwracane normale polygonow. Niestety czesty problem przy importach/exportach.