Napisano 20 Kwiecień 200816 l Jestem zupełnie początkująca. Chciałabym oświetlić tą scenę. Kiedy jednak włączam Target Light (rys.1) mimo zaznaczonego wyświetlania cienia (w zakłądce General Parametrs, Shadows: On) cień nie jest rzucany na płaszczyznę trawy. Dla próby włączam Omni Light (rys.2) przy tych samych ustawieniach i owszem, pojawia się cień, ale również dziwne kreski na trawie. Gdzie robię błąd? Jak ładnie oświetlić scenę, żeby był i cień na trawie i ładny na budynkach? Nie chodzi mi w tej chwili o ładne materiały, to szkice poglądowe, ale te cienie mnie denerwują szczególnie. Z góry dzięki za pomoc, u.
Napisano 20 Kwiecień 200816 l Eh, chyba powinnam się w innej zakładce zalogować z tym pytaniem, o oświetlenie, ale dzisiaj już tu zostanę.
Napisano 20 Kwiecień 200816 l ja bym proponowal pokazac siatke tego modelu poniewarz te linie wygladaja jak zle poustawiane polygony :) A co do cienia to moze w zlej pozycji ustawiasz to swiatlo ? No i dzial troszke nie pasuje ;)
Napisano 21 Kwiecień 200816 l w Directional light w zakładce Directional Parameters włącz overshooting, a dalej zwiększ tak parametr Fallof/field aby emiter światła obejmował całą scenę. Wydaje mi się że to powinno pomóc. Ale co do tych "kresek" to jest już wina siatki terenu. Spróbuj wrzucić terenowi modyfikator smooth i sprawdź może się coś naprawi. Pozdrawiam
Napisano 26 Kwiecień 200816 l Dzięki bardzo, mimo, że w złej zakładce jestem. Nie dodałam, że teren był importowany z ArchiCada. Może tu tkwi wina?
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Ta, dla mnie to raczej wyglada na zle przeimportowane Smooth groups, lub poodwracane normale polygonow. Niestety czesty problem przy importach/exportach.