Skocz do zawartości

Modelowanie Ognia

Featured Replies

Napisano

Witam potrzebje pomocy w sprawie ognia. Chodzi mi ściślej o zapalenie się czegoś np zapałki. Jak mam zrobić ogień. Pomocy

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
polecam plugin Fume FX

Ja też polecam. Można za ja pomocą stworzyć w stosunkowo prosty sposób, realistycznie wyglądający ogień i nie tylko.

Napisano

Generalnie do takich efektów jak ogień nie używasz polymodelingu ale efektów cząsteczkowych. Możesz też oczywiśćie korzystać z plug-inów najróżniejszych, które mogą ułatwić zadanie.

Do Animacji zapalania zapałki zastanowiłbym się jednak, czy nie skorzystać np. z powierzchni NURBS (albo metaballs). Można stworzyć zupełnie malutką kulkę (niewiedoczną na początku), później ją przeskalować i odpowiednio zdeformować, by zachowała kształt ognia. Na końcu można by spowrotem zmniejszać powierzchnię, by symulować gaśnięcie płomienia. Wszystko uzupełnione o odpowiednią teksturę i shader.

Jeśli używasz jakiegoś przyzwoitego oprogramowania, które radzi soie z takimi powierzchniami, może to być lepsza metoda, niż efekty cząsteczkowe.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.