Napisano 27 Kwiecień 200816 l zastanawialem sie czy ktos z obecnych ma pojecie jak zrobic takie zadanie z logiki metoda dowodu nie wprost s->q/~s->~q/~(sq) i dlaczego tak a nie inaczej. dzieki
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Co oznacza symbol "/" u ciebie? W ogóle napisz, co oznaczają sybole. "~" to negacja, a "->" to implikacja? I jaka jest treść? Tylko udowodnić nie wprost?
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Autor Co oznacza symbol "/" u ciebie? I jaka jest treść? Udowodnić, sprawdzić prawdziwość fomuły? z tym symbolem to jest tak ze on oddziela fragmenty zdania tzn. bylo zapisane cos takiego: s->q ~s->~q ~(sq) i zostalo upakowane w jednej linii (tak przynajmniej mi powiedziano jak dostalem zadania z poleceniem zrob). sprawdzic ze jest to tautologia.
Napisano 27 Kwiecień 200816 l tzn sprawdzić czy te 3 zdania są równoważne? czy sprawdzić że z 2 pierwszych wynika 3?
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Autor z tego co zdarzylem przeczytac to sprawdzic czy zachodzi w tym wyrazeniu sprzecznosc wiec chyba chodzi o to zeby sprawdzic czy zdania sa rownowazne bo jezeli zachodzi sprzecznosc to wyrazenie to bedzie tautologia tylko ze ja robilem to ostatnio 3 lata temu i nie pamietam tego ani troszke:(
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Masz zbiór formuł, jak chcesz pokazać, że to jest tautologia? Tautologią może być, albo nie być pojedyńcza formuła, a nie zbiór formuł. Jeśli połączyć je funktorem AND (^), będzie to forumła sprzeczna, więc nie da udowodnić, że jest tautologią. (s => q) ^ (~s => ~q) ^ [~(s q)]. Może chodzi o dowód sprzeczności tych formuł?
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Autor a jak to zrobic jezeli weźmiemy pod uwagę badanie sprzeczności tych formuł?
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Możesz to zrobić brutalnie - sprawdzić wszystki możliwe wartościowania zmienych s,q, tworzysz formułę jak w powyższym poście napisałem i pokazujesz, że jest to formuła sprzeczna.
Napisano 27 Kwiecień 200816 l [~(s q)]=>[(s => q) v(~s => ~q)] takie coś jest prawdziwe :P (s => q) ^ (~s => ~q) ^ [~(s q)] a żeby pokazać że to nie jest tautologią podstaw dowolne s i q bo jest fałszywe dla każdego s i q.
Napisano 27 Kwiecień 200816 l Hmmm, moim zdaniem chodzi tutaj o schemat wnioskowania. Wzór: (P, Q ) / R P ^ Q => R http://foolsgarden.ovh.org/md.jpg Aczkolwiek nie jestem pewien czy to o to chodzi. Jeśli masz w zadaniu "udowodnić, że jest to tautologią" to oczywiście się mylę (bo nie wychodzi z tego tautologia), ale jeśli "sprawdzić czy jest to tautologią", to moim zdaniem tak to należy rozpatrzyć.