m_d Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 cześć. mam płytę asus p5k ws, q6600 i na nim wiatrak: zalman cnps9700, który nawet przy długim renderingu nie zwiększa prędkości czy ktoś może wie dlaczego i co ustawić, żeby tak nie było?
wookie Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 a jakies sa temperatury ? skoro nie zwieksza to widac nie ma takiej potrzeby , zwlaszcza jak proc chodzi na def ustawieniach
m_d Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 Zrestartował się po kilkunastu godzinach renderowania miał temp. ok 51c a went. pracował cały czas na pół gwizdka. Miałem ustawioną funkcję AI Quiet w biosie-wyłączyłem bo doczytałem, że zmniejsza moc proca tak by went. nie musiał mocno przyspieszać. Włączyłem cpu q-fan control i profil: performance mode i teraz przyspiesza, ale nie znam się na tym i nie wiem czy to optymalne ustawienie. Może ktoś pomóc?
t0m3k Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 mam cnps 9700 i w zestawie daja reczna regulacje obrotow, nie masz jej przypadkiem podlaczonej i skreconej na minimum? e6600 (@3.2GHz) przy minimalnych obrotach wentylatora nigdy przy renderingu nie mial wyzszej temp. niz 35* tylko jak orthos'a odpalalem to do 40* dochodzil.
m_d Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 nie, nie mam ręcznej regulacji wentylatora, Chyba, że gdzieś mi ją ukryli:) a temp. proc. po włączeniu kompa to 37 c (sprawdzam w biosie)
wookie Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 no to res raczej nie byla wina proca , 50 stopni daleko do samoczynnego wylaczenia , bo predzej sie w ogole wylaczy niz zrestartuje , u mnie 70 stopni i bez tragedii , moze pech moze wina czegos innego
m_d Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 masz racje wookie-to chyba nie była wina proca, w każdym razie przestawiłem wiatrak powinno być ok. dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi