Napisano 4 Maj 200816 l jak zrobic powiedzmy bryle o podstawie trojkata bez trojkatow pod smootha do glowy mi przychodzi zostawienie 3 vertexow na jednym edge'u, ale czy to dopuszczalne? badz jeden wierzcholek zrobic minimalnie plaski (trapez) co jest bardziej prawidlowe? w ciasnych tego typu wypadkach lepsze dodanie krewedzi i smooth czy bevel? (pancerz czolgu ktoremu chce "zlagodzic" krawedzie) z gory dzieki
Napisano 4 Maj 200816 l hmmm trapezik moze byc zblizony kszatlem do trojkata choc mysle ze trojkat w podstawie i danie chamferkow po edgach nie zepsuloby efektu nie wiem nie sprawdzalem tego ale chyba nienastapilby koniec swiata :P
Napisano 4 Maj 200816 l Rozwiazanie jest banalne. Z srodka kazdej krawedzi poprowadz krawedz do srodka podstawy i masz 3 4katy w podstawie. Inna sprawa jest to ze jak dasz chamfer na krawedzie to nie bedziesz miec juz trojkata w podstawie tylko 6ciokat.
Napisano 4 Maj 200816 l nie bedzie szesciokata chyba ze dalby tylko po krawedziach podstawy a mi nie o to chodzilo
Napisano 4 Maj 200816 l Spróbuj z bevelem. Jeśli nie trzeba zagęszczać, nie zaęszczaj siatki. Szkoda poly. Jeśli będziesz musiał użyć Smootha, trójkąt nie powinien przeszkadzać.