Gość Myrek Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 Witam. Nie wiem czy napisałem w dobrym miejscu, jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie tematu. Mam za zadanie zrobić wizualizacje robota (na początek poruszanie się siłownika) w jakimś programie 3D. Myślałem nad stworzeniem aplikacji w Pythonie, która by wyświetlała taki siłownik. Odbywało by to się na zasadzie sterowania nim suwakiem czy przyciskiem z programu. Myślałem o zastosowaniu Pythona + cgkit (http://cgkit.sourceforge.net/index.html) zważywszy na to, że ma wbudowane ODE, ale mało jest tam tutoriali. Macie jakieś pomysły w czym to modelować i za pomocą czego wyświetlać? Wcześniej przyjrzałem się OpensceneGraph, ale odpuściłem sobie, bo nic z niego nie zrozumiałem. Dziękuję za wszelki pomysły
mkeruj Napisano 13 Maj 2008 Napisano 13 Maj 2008 Myślę, że powinieneś zacząć od modelu. Ja na przykład modeluję w maxie. Animacja to potem, ale myślę, że jeśli dopiero zabierasz się do nauki 3D, może zająć Ci to trochę czasu...
t0m3k Napisano 13 Maj 2008 Napisano 13 Maj 2008 z tego co wiem to blender + python dadza tutaj rade. rozumiem ze ta animacja ma byc interaktywna a nie tylko wyrenderowanym filmikiem.
Rekomendowane odpowiedzi