Napisano 13 Listopad 200222 l Witam! Jestem ciekawy czy istnieje taka mo┐liwoŠ aby podczas puszczania animacji w oknie widokowym kamery mo┐na by│o zmieniaŠ kamerŕ z 1 na 2 itp. na ┐ywo tzn. .np. Mam PostaŠ ktˇra biegnie pies kot wszystko jedno. Mam 3 kamery: 1 kamera Widok z gˇry 2 Kamera widok z lewej 3 Kamera widok Z przodu. Puszczam animacja i widzie widok z pierwszej kamery np. klatka 0-100 pu┐niej widzie widok z 2 klatka 100-200 i 3 itp . Chodzi mi o tak zwane ciŕcia. Bo w Video post mo┐na sobie poustawiaŠ kamery ,ktˇra kreci od ktˇrej klatki itp ale efekt jest widoczny po zrenderowaniu. Ale ja bym chcia│ widzieŠ to na bie┐▒co w View port a nie dopiero po wyrenderowaniu. Wiem ┐e Lightwave ma tak▒ mo┐liwoŠ bo widzia│em. Wiem ┐e mo┐na krŕciŠ wszystko jedn▒ kamer▒ i robiŠ Ciŕcia z jednego ujŕcia na drugie w danej klatce zmieniaŠ pozycje efekt by by│ podobny. Mo┐e kto zrozumie o co mi chodzi bo trudno to opisaŠ [email protected] Dziŕki I pozdrawiam Leszek Magura
Napisano 13 Listopad 200222 l Poustawiaj sobie kamery w rˇ┐nych widokach. Inaczej siŕ nie da. Nie mo┐esz skonfigurowaŠ viewporta w zale┐noÂci od klatki animacji. Przynajmniej nic na ten tamat nie s│ysza│em:)
Napisano 13 Listopad 200222 l Autor To to wiem ale gdyby się dało to by było fajnie i można by było wychwycić pewne błędy kręcenia kamera..... Wiesz chodzi o klimacik Dzięki za info.
Napisano 14 Listopad 200222 l Nic prostrzego. Zrób wstępny rendering, bez cieniowania, mapowania i antyaliasingu. Jak wykorzystujesz to wył±cz też enviroment i efekt. Zrób rendering w lowresie i wszystko się szybko i ładnie zzrenderuje.
Napisano 18 Listopad 200222 l Nezz nie uważnie czytasz :) Jemu nie chodziło o VideoPosta, tylko o Viewporta
Napisano 27 Marzec 200322 l Wyrenderuj osobno scenki - potem połącz ładnie w ulead media - prościej szybciej i wygodniej
Napisano 28 Marzec 200322 l Jest to mozliwe, ale tak czasochlonne ze szkoda sensu. Po pierwsze i tak bys musial animowac z jednej kamery. Po drugie: musialbys ostro podzialac w Track View - kopiowac klucze Position (rotation) z animacji pozostalych kamer na pozycje tej jednej kamery (oczywiscie pamietajac o kolejnosci klatek). Naprawde szkoda sensu i czasu ale mozna . Jednak lepiej wylicz osobno wszystkie sekwence i polacz je chociazby w maxowym VideoPoscie , wychodzi dobrze i bez stratnie. Swoja droga tak wlasnie sie robilo dawniej w LW - jak jeszcze mial tylko jedna kamere do dyspozycji na scenie. Jednak LW ma prostszy i szybszy w obsludze Motion designer, poza tym teraz juz ma mozliwosc definiowania wiekszej ilosci kamer... pozdr Marek [Edited on 28-3-2003 by MareG]
Napisano 5 Kwiecień 200321 l A nie lepiej jest wyrenderowac animacje z trzech kamer osobno i później połączyć np. w Adobe Premiere lub może da się napisać skrypt który ci w pewnym momencie zmienia współzedne obiektu (w tym wypadku kamery i celu)