Napisano 31 Maj 200816 l Robie model kota, problem powstal wtedy kiedy przyszlo do ogona, chcialem to zrobic za pomoca Extrude faces, zaznaczylem 4 facey i inestety kazdy w inna strone sie extrudowal a musza byc jako calosc. Zatem jak polaczyc np. 4 sasiadujace face w jeden, przy czym kazdy ma tam inne kat pochyleania..
Napisano 31 Maj 200816 l Ja na twoim miejscu operowałbym na polygonach, ale wystarczy ze usuniesz krawedzie dzielace te edge. Wtedy spokojnie wyextrudujesz bez zadnego rozchodzenia sie.
Napisano 31 Maj 200816 l Jak wciskasz Extrude to pojawia Ci sie gizmo. Kliknij na to malutkie koleczko niebieskie, zeby przejsc w tryb World. Teraz jak przesuniesz to powinno byc ok. Mozesz tez po prostu wcisnac Extrude i od razu przejsc w transformacje. Efekt raczej ten sam ;) Jezeli face`y extruduja sie osobno to jest opcja do tego: Keep Faces Togather.
Napisano 31 Maj 200816 l Autor Dalsza czesc problemu, zostal mi jeden face, object nie wiem co, ktory NIE nlazey do modelu, nie jest polaczony, i nie moge go usunac:( Ani w Obejct Mode ani w zadnym innym. Program mowi: "Some iteams can't be moved in 3d" o tym obiekcjie:( a musze go wywalic. Co smieszne nie nalezy do glownego obiektu (kota) ale razem z nim pokryty jest materialem. dziwne rzeczy. kolejna rzecz to musialem usunac face 2 i mam dziure w modelu:P no jak polaczyc Edge zeby stowrzyc z nich face Edytowane 31 Maj 200816 l przez palusik86
Napisano 31 Maj 200816 l Co do dziury to Append to polygon tool i klikasz na 1 krawędź pojawia się strzałki i klikasz na następną według tego kierunku jak skończysz to enter i gotowe. :) Co do wolnego face spróbowałbym usunąć historię z "kotka" (edit/delate by type/ delate hitory) Jak to nie pomoże to w Outlinderze (windows/outliner) zrób czyszczenie czyli zaznaczaj kolejno na liście i jak nie potrzebne to usuwaj albo zaznacz face i zobacz do czego należy.
Napisano 31 Maj 200816 l zaznacz 4 edge i daj mesh albo edit mesh => fil hole rozchodzace sie face przy extrude : w opcjach extrude ( ale nie option box tylko channel editor, ten po prawej) wlaczasz "keep faces together" Edytowane 31 Maj 200816 l przez Tomasz_87