Napisano 4 Czerwiec 200816 l Witam planuję sobie zakupić jakiś zestaw 4 komputerów (2500-2800zł za jeden) I poskładać to w jedną mini-render farmę. Teraz powstają 2 pytania. Jaki sprzęt polecacie ? ( praca w domu, raczej do ćwiczeń i szybkiego renderingu ) I jak to wszystko poskładać do kupy ? Pozdrawiam serdecznie :)
Napisano 5 Czerwiec 200816 l praca w domu, raczej do ćwiczeń i szybkiego renderingu yyy co rozumiesz pod 'raczej do ćwiczeń'?? Jeżeli nie chcesz na tym pracować to za przeproszeniem po cholere ci renderfarma :P
Napisano 5 Czerwiec 200816 l yyy co rozumiesz pod 'raczej do ćwiczeń'?? Jeżeli nie chcesz na tym pracować to za przeproszeniem po cholere ci renderfarma :P Podobne mysli mi do glowy przyszly :). Do zabawy i cwiczen szkoda kasy na farme... Zeby robic genialne rzeczy nie trzeba miec farmy ona za Ciebie ich nie zrobi (doslownie) tu patrz Pionier :) na slabym komputerze robil naprawde genialne prace. Chyba ze Twoja dzialanosc wre i potrzebujesz mocy obliczeniowej, jednak jesli dopiero startujesz to sobie daruj...
Napisano 5 Czerwiec 200816 l renderfarma oprócz renderowania świetnie się sprawdza w okresie zimowym jako grzejnik :)
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Autor "praca w domu, raczej do ćwiczeń i szybkiego renderingu" To był taki mój skrót myślowy hehe. Chodziło mi o to, żeby mieć moc obliczeniową do tworzenia animacji. Przykładowo na jakieś konkursy, galerie, czy cos w ten deseń no i przy okazji do ćwiczeń (ot takie prace "do szuflady"), a grafika jako praca, to swoja droga na sprzęcie słuzbowym. Bo jak poraz kolejny w domu, 2 minutowa animacja ma mi się renderować 17-20 godzin, to dajcie spokój. "Chyba ze Twoja dzialanosc wre i potrzebujesz mocy obliczeniowej, jednak jesli dopiero startujesz to sobie daruj..." To nie ma być w formie inwestycji. Nie planuję założyć jakiejś firmy zajmującej się renderingiem ( jeżeli dobrze Cię zrozumiałem oczywiście. ) Dlatego też nie chcę budować renderfarmy za 150,000-200,000zł. Pozdrawiam. Edytowane 5 Czerwiec 200816 l przez themindcrusherHS
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Czyli mam rozumieć, że chcesz renderfarme do celów prywatnych, nie komercyjnych...Ehh no ja nie wiem...Jeżeli masz kase to składaj renderfarme, ale 12 tysięcy to dalej jest duuuży wydatek i na własny użytek to jest BEZ SENSU ;] a 20 godzin na 2 minutową animacje to wcale nie jest tak dużo :P edit: Jak masz takie nadwyżki gotówki to zainwestuj w nowo powstającą firme, którą właśnie staram się założyć. Niestety urzędy mi nie do końca pozwalają :P. Będę ci wszystko renderował za free :P:P:P
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Witam. w tej kwocie widzę dwie mozliowści: 1- 4x maszyna na q6600 ( lub pochodne) plus 4-8 GB RAM , plus jedna porządna karta grafiki ( na pozostałych o ile mają być tylko nodami do liczeniamoże być cokolwiek). Jako zalety to ogólnie b. dobra wydajnosć ,duża elastyczność w mozliwościach wykorzystania ( 4 niezależne komputery) jako wady słaba elastyczność rozbudowania w przyszłości o pamięć,problematyczna stabilność , konieczność właściwego zestrojenia komponentów sieciowych jak również oprogramowania nadzorującego pracę renderafrmy ( 4 komputery !), oraz wzięcie pod uwagę koniecznosci dodatkowych kosztów (w zależności od oprogramowania na którym pracujesz) związanych z koniecznością zakupou dodatkowych licencji . 2- 2x maszyna oparta na Xeonach z serii 53xx lub 54xx plus 4-8 GB RAM FB DIMM . Zalety :dobra wydajnosć , ogromna elastyczność sprzętowa, mniej ceregieli z zarządzaniem sieciowym :D ( bo przecież to 2 maszyny ) ale to może być również wadą( mniej stanowisk niezależnych).
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Dorzuce 2 grosze od siebie. Ostatnio przesiadlem sie z zarzadzania 1 kompem, na zarzadzanie 7 w firmie. I w zasadzie roznica miedzy siecia 2 kompow, a siecia 4 kompow jest pomijalna. I tu i tu musisz miec switch, i tu i tu bawisz sie w backburnera (lub inny odpowiednik). To tylko kwestia ile licencji rendernodow masz wykupionych i ile maszyn wlanczasz na noc :) tak wg mnie.
Napisano 5 Czerwiec 200816 l A właśnie - jaki soft chcesz na tym zapuścić ? Jakbym miał tyle wolnych środków to też szczerze mówiąc łyknąłbym ze 4 sztuki q6600. Ciekawe jak na tym śmigałoby modo302 ... EDIT: Wystudzenie takiej mini-renderfarmy to pewnie spory hałas jak na warunki domowe. Najlepiej mieć do tego jeszcze oddzielny, wygłuszony pokój (klimatyzowany- eh) ;)
Napisano 5 Czerwiec 200816 l tak... to prawda ...od strony administracyjnej nie ma jakiegos problemu .... ale potrafi to byc scisle uzaleznione od softu .. w przypadku maxa rzeczywiscie nie ma problemu. backburner ma się dobrze :) ale wierz mi że np Alfserver potrafi czasem zepsuć człowiekowi humor na długi czas. ja... no cóż mam 9 stanowisk spiętych siecia... ale tylko 3 sa robocze .Reszta to niewolnicy do renderingu.:p
Napisano 5 Czerwiec 200816 l Autor "A właśnie - jaki soft chcesz na tym zapuścić ?"- Maxa oczywiście :) "no cóż mam 9 stanowisk spiętych siecia... ale tylko 3 sa robocze .Reszta to niewolnicy do renderingu"- A mi chodzi o coś takiego, że jedno stanowisko byłoby robocze ( więcej nie jest potrzebnych, tylko ja na tym będę pracował ) A reszta, to jak to nazwałeś "Niewolnicy do renderingu" I tutaj powstaje kolejne pytanie. Bo skoro mam pracować sam, to jaki sprzet byście poradzili dokładniej na takie warunki ? Dałoby się zmniejszyc kwotę ? 12,000 to tylko wstępna cena. To jest maximum, jakie mógłbym wydać na sprzet :) ( kwestii oprogramowania i licencji na soft tutaj nie poruszajmy, bo to swoja drogą. )
Napisano 10 Lipiec 200816 l Znając życie to te 12tysi braknie Ci na sprzęt :) max kosztuje 12 767,04 zł za wersję SLM Do tego chociażby Vray za chyba 3 tysie i licencje na dodatkowe Node`y No i zostaje Ci na sprzęt.... hm..
Napisano 10 Lipiec 200816 l Kwestii licencji nie poruszajmy bo licencje spadną z ciężarówki... albo z torrenta, nie?
Napisano 11 Lipiec 200816 l Mysle ze za 12.000 moglbys zlozyc farme z 7 komputerow : o konfiguracji : Q6600+plyta glowna+ram+hdd(nie za duzy)+zasilacz+obudowa karta graficzna i sieciowa zintegrowana. Taki zestaw to Ok.2000 zl, jak utargujesz jakis rabat i starczy Ci na 7 kompow. Jesli chcesz budowac farme dla zabawy to troche bez sensu wydawac tyle kasy na sprzet ktory sie zestarzeje niedlugo - no ale Twoj wybor. :) Pozdr. E.
Napisano 11 Lipiec 200816 l serwus :) siedze na farmie z quadow i podpowiem jeszcze o takich zagadnieniach jak : mozliwa potrzeba przebudowy/rozbudowy instalacji elektrycznej i klimatyzacja do kompow. Oczywiscie miejsce kompow jest w maszynowni - wtedy nie masz szumu i grzania pomiesczenia - ale klima i tak jest potrzebna. Nawet jesli to bedziesz miec w domu ( a nie w jakims biurze) , to warto wymurowac scianke i miec osobna maszynownie. pozdrawiam i zycze powodzenia :)