Napisano 8 Czerwiec 200816 l Jestem totalnie raczkującą osoba jeśli chodzi o MAX'A. Studiuje architekturę i z tej racji mam styczność z tym programem. Obecnie siedzie nad projektem mieszkaniówki i jedyne co m i zostało to rendery. Całe modelownie obiektów zrobiłam w Cadzie i tu był błąd że nie kopiowałam ich jako bloków - z tego powodu rozmiar pliku wyszedł mi baaardzo ogromny;/ Po nałożeniu tekstur, ustawieniu światła,tła i parametrów 1000x1000 pikseli i włączeniu renderu wyskakuje mi bład: "Raytracer - out of memory. There isn,t enough memory for the raytracer to build it,s acceleration data structure. The render is being aborted". Dodam że mam 3gb ram. Przypuszczm więc że program w swojej własnej pamięci operacyjnej nie ma tyle miejsca. Czy jest możliwość w Maxie zwiększenia pamięci z której może korzystać tak jak w Photoshopie?
Napisano 8 Czerwiec 200816 l z tresci blędu wynika, ze albo trzeba pomajstrowac przy ustawieniac materiałów które wykorzystuja raytrace (szklo, plexi etc.) - moze masz jakies wysrubowane wartosci. 1000x1000 px to nie taki duzy render wiec 3Gb powinny uciagnac. Popatrz w ustawieniach renderera i materiałów - powinno pomoc pzdrw
Napisano 8 Czerwiec 200816 l Autor Dziękuję;] zmieniłam troszkę ustawienia - faktycznie przesadziłam z niektórymi wartościami i za radą DaveBorck i greg_jg z jednego z wcześniejszych postów zwiększyłam pamięć wirtualną - teraz rendery śmigają;] Dziękuję jeszcze raz za pomoc;)