Skocz do zawartości

Prośba o pomoc, informację

Gość ww3pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaczynam właśnie moją przygodę z 3DS MAX i przychodzę tutaj z jednym pytaniem.

Marzy mi się render, a później i animacja która wyglądała by tak: http://youtube.com/watch?v=6SueYWSD1ZA

(Prosiłbym o nie przewijanie, bo sporo ciekawych efektów jest np. od 1:00).

Słyszałem co nieco o cell-shadingu i innych 'badziewiach'.

Najważniejsze pytanie - jakie pluginy powinienem 'skombinować'? Czy są jakieś tutoriale, które pomogłyby mi w osiągnięciu takiego efektu (niebo mnie nie interesuje, chmurki jestem w stanie zrobić realistyczne, te z filmu jakoś mnie nie interesują - chodzi głównie o postacie).

Póki co z tutoriali znalazłem tylko to:

http://www.tutorialized.com/view/tutorial/Cell-Shading-a-Cartoon/3748

Jak widać efekt jest bardzo podobny do tego, co jest w filmie.

Do tego dodać wszystkie te efekty typu rozmazywanie itd i mamy to samo, co na filmie :)

Jeszcze jedno. Kiedy przechodzę te wszystkie tutoriale modelowania, zauważam jedno - zawsze mam problem z oświetleniem. Przykład: Nie ma oświetlenia, jest całkiem OK, ale chcę więcej światła. Daję światło - render wychodzi za ciemny, albo za jasny - dosyć ciężko ustawić poprawnie światło. A po jego wykasowaniu.... nie widać nic - a powinno być chyba jak na początku? :) Nie ma jakiegoś równomiernego oświetlenia na wszystkie renderowane obiekty?

P.S. Jestem w 99% pewien, że taki efekt można osiągnąć w 3DS Max 9 - trzeba się tylko postarać, a ja jestem gotów do poświęceń. Nie oczekuję szybkich rozwiązań, mam czas na naukę - pół roku mogę nad tym posiedzieć :>

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Oj tam, cicho. :P Wcześniej bawiłem się kilka lat w co innego, to teraz postanowiłem znaleźć sobie nowe hobby, które, oczywiście wbrew temu, co wyrabia większość, będę kontynuował po wakacjach. Powiedzmy, że mam duużo wolnego czasu również w roku szkolnym. o. :P

Chciałbym poznać te techniki, narzędzia, jakimi takowe się robi. Więc sza :P

//////

Hm. Skoro tak, to spokojnie mogę na to poświęcić pół roku... razy 6. Może i więcej. Da radę? ;P

Tak patrząc zresztą na np. modele postaci, moim zdaniem dużo roboty tutaj nie ma - tekstury nie muszą być szczegółowe, bo to przecie takie cartoon-like. Więc o co chodzi? :P

Edytowane przez ww3pl

zrob najpier cos prostego, jakis tutorial z sieci, np cos organicznego jak mowisz ze modele postaci sa proste i sie przekonasz ogolnie sam czy tak jest :]

Styl cartoon to nie tylko shader ale rowniez klimatyczne postacie i dobra animacja, i wogole watpie by jedna osoba zrobila dluga animke taka jak wyzej pokazana zaczynajac pytaniem jakie pluginy sa do tego potrzebne...

No dobra, ten list ocieka entuzjazem.... :)

Do tego dodać wszystkie te efekty typu rozmazywanie itd i mamy to samo, co na filmie :)

to mi sie strasznie podoba.

Niestety drogi ww to nie do konca tak dziala. Jesli chcesz zrobic sam taka animacje to czeka cie nauka:

modelingu, texturowania, oswietlania, renderowania, rigowania, nazwijmy to ogolnie "animowania", posprodukcji i... i pewnie jeszcze czegos.

Pol roku razy 6... no jesli twoj zapal nie opadnie z czasem to moze za te 3 lata cos pokazesz, co bedzie z daleka przypominac ta animke. Narazie pozostaje cie odeslac do F1 i polecic "skombinowac" duzo cierpliwosci.

Oj, ale napisałem, że animacje to później. Najpierw chcę rendery, bez animacji, o. Tu chyba droga już krótsza, prawda? Póki co bawiłem się trochę tutorialami (http://library.creativecow.net/articles/ussing_jonas/clouds_3dmax.php) ale pomimo, że nie do końca prowadza za rączkę, to niewiele wyjaśniają. Wierzę jednak ,że jestem na dobrej drodze - i skoro nie wystarczą dobre chęci to na przyszłość chciałbym wiedzieć przy pomocy jakich narzędzi uzyskam taki efekt. Da radę taką informację?

ale musisz na poczatku zrozumiec to ze nienajlepiej jest napalac na takie animacje czy nawet same rendery, bo opanowanie jedynie modelowania moze zajac bardzo bardzo duzo czasu, zrob cos na poczatek latwego a bedzie napewno latwiej, bo tak mozesz sie szybko zniechecic do 3d :) ale oczywiscie to tylko moje zdanie :]

Nie no, naturalnie. Program mnie sobą nie zniechęca bo jak mówiłem, mam za sobą kilka tutoriali. Tak, wiem, tostery to 'jeszcze nie to', ale jakoś się zaczyna, prawda? :)

O dziwo program z każdym kolejnym tutorialem... podoba mi się coraz bardziej. Dziwne, nie? :) Choć ogrom opcji czasem mnie przeraża...