Napisano 19 Czerwiec 200816 l Mam problem bo nie wiem jak zrobić żeby światło globalne nie padało na jeden obiekt i nie wiem czy trzeba coś zmienić w materiale czy w świetle a może w opcji obiektu.proszę o pomoc bo ja tego nie rozumie.:) Wyjaśnienie :robie żaglówkę która płynie z pkt A do pkt B i wodę i cala resztę oświetlam "słońcem"(IES Sun) ale lodka ma być biała i nie wiem jak zrobić taki materiał bo ciągle odbija sie albo woda albo światło rzuca dziwny odcień i lodka jest np. brązowo zielona. Proszę o szybka pomoc Z góry thx
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Pomoz nam pomoc tobie. W pierwszym przypadku: do tego co chcesz sluzy Exclude, masz go w parametrach swiatla. Ale w drugim? Ani nie napisales czym renderujesz, ani jakich materialow uzywasz. Malo kto ma w domu na kompie przepis "jak zrobic fajna zaglowke" zeby ci odrazu podsunac rozwiazanie.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Autor Dzięki wielki mirach.Naprawdę mi pomogłeś! DZIEKUJĘ! Sebastian Ozga--tobie również dziękuję bez ciebie był bym nikim....smutno mi jak widzę takich..... mirach jeszcze raz dzięki jak coś to wal do mnie:)
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Podaj jakieś źródła gdzie szukałeś i czego nie rozumiesz. Czy masz problem z materiałem czy ze światłem? Jeśli zadasz jakieś konkretniejsze pytanie, może ktoś dowie się o co ci chodzi. Może scenę gotową ci wysłać, to wciśniesz F9 i zadziała wtedy?
Napisano 30 Czerwiec 200816 l Autor A oto wynik mojej "pracy" :) Problem był ze światłem bo słonce robiło "ubota" brązowym a miał być biały:) -- Bawię sie w 3d'm od nie dawna wiec moj poziom również jest nie wielki ale oceniajcie:) -- http://pl.youtube.com/watch?v=tTrAPrNiG1o http://pl.youtube.com/watch?v=UHcbTF1tPx0
Napisano 30 Czerwiec 200816 l graficznie bardzo ubogo. merytorycznie niezgodnie z zasadami żeglarstwa. w drugim filmie przy baksztagu żagle winny się wychylić do końca: fok powinien być albo "na motyla" albo schowany za grotem łopotać. u ciebie zarówno w bajdewindzie jak i baksztagu żagle ustawione sa identycznie. jesli to ma być pomoc naukowa to kiepsko. Pozdrawiam