Urson Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 Witam, Na stronie http://www.jamesallen.com/engagement-rings/pave.asp trafiłem na zbiór ciekawych prezentacji biżuterii i w ramach treningu próbuję uzyskać podobny efekt w 3D Maxie. O ile wymodelowanie kształtu metalowej części pierścionka nie stanowi problemu, o tyle uzyskanie takiej jakości diamentu (tęczowe zmiany koloru przy obrocie) to dla mnie wyzwanie. Mam pytanie jak można uzyskać taką jakość? Podczas moich prób diament wygląda "nudnie", "płasko" bez tej głębi jaka jest na podanych przeze mnie przykładach. Dzięki z góry za odpowiedź. PS. Może do przygotowania prezentacji biżuterii jest konkretny soft?
gregorjan Napisano 2 Lipiec 2008 Napisano 2 Lipiec 2008 Poczytaj o "Dispersion" było już kilka razy na forum. Jeżeli chodzi o pokazanie zwykłych promieni po przejściu promieni słonecznych przez szklany obiekt to zaznacz "fresnel reflection" w opcjach materiału i w opcjach v-ray w zakladce caustic zaznacz na "on" Edit: Wiem że ludzie kombinowali z 3 podstawowymi kolorami (RGB) za szkłem, ale nie wiem co z tego wyszło;)
Ex3 Napisano 2 Lipiec 2008 Napisano 2 Lipiec 2008 Caustyka i jeszcze raz caustyka. Bez tego nie uzyskasz dobrego diamentu.
CzAk1 Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 Konkrentego Softu raczej nie ma...Zresztą jeśli chcesz poćwiczyć to po co ci Programy z Gotowcami? Tak jak wspomnieli koledzy potrzebujesz świetnego materiału i bardzo wyrafinowanego renderingu ;) Przyda sie tez dobre oświetlenie. Jeśli chodzi o materiał to był gdzieś kiedys tutek robienia tekstur (i renderingu podajże) lodu i diamentów...Chyba na 3d total. Jak znajde to podrzuce. Przy diamencie może wystąpic taki problem, że w realu diamenty uzyskuja takie efekty kaustyczne dzięki temu jak są obrabiane. Ścianki sa szlifowane pod odpowiednim kątem by światło padające na Diament skupiło sie w jednym miejscu..."płomieniu" (czy jakos tak) Może w Maxie też będziesz musiał sobie obliczyć kąty ścianek ;)
RA Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 Cad'ów stricte do biżuterii jest od groma i jeszcze parę. Swego czasu znajoma miała projektować biżuterię i ta firma używała oprogramowania z linku poniżej. http://www.evolutionjewellers.com.au/Matrix3DSoftware.htm Jest zresztą nakładka do Rhinocerosa przystosowana do tworzenia wszelkiej maści kamieni i to wraz z rendererem do Rhino powinno dać równie dobry efekt.
CzAk1 Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 LoL CAD do Bizuterii ;) O tym jeszcze nie słyszałem. Ktos zna jeszcze jakis ciekawy soft ;)
mirach Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 LoL CAD do Bizuterii ;) O tym jeszcze nie słyszałem. Ktos zna jeszcze jakis ciekawy soft ;) nie wiem czy Rhino to taki klasyczny CAD, ale reklamuja sie miedzy innymi jako program do dezajnowania bizuterii. A z zupelnie innej strony, przeciez CAD to Computer-Aided Design. W zasadzie prawie kazdy program do grafiki pod CADa moze podejsc :)
CzAk1 Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 Tak wiem co to CAD ;> Ale zdziwiło mnie, że wyszlo cos takiego jak CAD dla przemysłu Jubilerskiego ;) Byłem zaskoczony wręcz zszokowany ;) Nie spodziewałem się. Chociaż jak sie dłużej zastanowić to nie powinno mnie to dziwic...chyba bardzeij dziwne jest to, ż Corel Wydał soft do projektowania haftów ;)
mirach Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 chyba bardzeij dziwne jest to, ż Corel Wydał soft do projektowania haftów ;) to teraz ja dostane wielkiego zdziwienia. Chociaz jest ono zlagodzone tym ze kiedys dowiedzialem sie ze sa listy dyskusyjne mam siedzacych w domach i robiacych sobie "kolaze artystyczne" w PSP. Wiec moze i robia hafty :) A zeby nie bylo ze tylko spam sieje, znajoma podeslala mi ten link: http://www.cg-blog.com/index.php/2007/06/23/vray-settings-diamond-material.htm Jest tam zalinkowany videotutek do kaustykow w vrayu. Uprzedzam, nie mam pojecia o jakosci, nie widzialem. Nie twierdze tez ze tylko w vrayu droga, poprostu mozna obaczyc przyklad jak sie to robi i szukac czegos podobnego w innych softach.
Rekomendowane odpowiedzi