stolik Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 (edytowane) Witam staram sie zrobić większy projekt i napotkałem 2 problemy, pewnie coś przypakowo w ustawieniach zmieniłem i to moja wina ale prosze powiedzcie co z tym zrobić, 1 ikonki obrazujące przesuwanie skalowanie obracanie itp, (strzałki okręgi) chodzi mi o te przy obiektach jak przesuwamy go to go mozna złapac za strzałke i przesuwać tylko w jednym wymiarze. Więc one wszystki znikły jak chce przesunać vartexa to musze jego trzymać i porusza sie on w 3d burząc całą konstrukcje 2 nakładając teksture (w tymp rzypadku zdjęcie elewacji budynku w celu ułatwienia modelowania) robi sie ona zupełnie nieczytelna co najlepiej zobrazuje miniaturka prosze o pomoc bo bez tego nie da się pracowac probowałem z tą teskturką zmienić jej rozmiar poprzez "tiling" jednak to nie daje efektu Edytowane 29 Czerwiec 2008 przez stolik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 dwie odpowiedzi: proszę o przeczytanie FAQ forum! prosze o przeczytanie zasad zakładania wątków! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolik Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 przykro mi ale odpowiedzi nie znalazłem, sorka za temat zaraz zmienie. mnie nei chodzi o jakość tej teksturki w viewporcie. ona taka pozostaje po renderingu. albo źle szukam to przepraszam albo innego sposobu nie widze, na pierwszy problem nie widze żadnego tematu. pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 1. Nacisnij klawisz "X" 2. Nałóż modyfikator Uwv map Ps. Pisze o tym w FAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 pierwsze pytanie: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=4041 dział FAQ na forum jednak istnieje. ok drugie pytanie: sprawdź czy masz prawidłowo zmapowany obiekt. jesli nie, wrzuć UVW mapplanar lub box. jesli tak, sprawdź czy renderuje się dokładnie tak samo. jeśli po renderingu jest ok a w viewporcie jest źle - sprawdź sterowniki karty graficznej. jesli po renderingu też jest źle, pokaż screen z viewportu i co to za materiał. ostatecznie spróbuj wrzucić na ten obiekt checkera i pokaż jak wyszło Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolik Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 niestety nie pomogło tak wygladaja ustawienia , to jest zwykjły materiał tylko z foto, i tak jest z kazdym , raczej ze strownikami to nic nie jest bo 2 godziny temu jak odchodziłem do kompa wszystko było ok a po powroci takie jaja. i sorka za te "strzałki" chyba mam za słabe okulary, nie chciałem zaśmiecać przepraszam oto zrzuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 Odpowiedz juz padla. Zmapuj tego plane'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolik Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 zmapuj czyli?? sorka ale jeszcze nie wszysko kapuje w maxe, jeli chodzi o to UVW maping to to co widzicie to jest już po tego zastosowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 zmapuj czyli?? modyfikator uwv map. ustawiasz gimzo tak zeby textura po ustawieniu ci pasowala. W ustawieniach bitmapy w material editor zaznacz ten kwadracik w kratke - show bitmap in viewport i wtedy mapuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolik Napisano 29 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2008 ok ok wielkie dzięki już wiem, wciśnięte miałem real world-map size, po odznaczeniau jes ok :) wiedziałem ze jakaś głupota bo samo sie nie mogłą wiele popsuć przez godzine :P wielkie dzięki i na następny raz bardziej po grzebie rpzed załorzeniem tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi