Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kierując się wskazówkami grafików na tym forum postanowiłem nauczyć się wreszcie obsługi (chociaż w stopniu podstawowym) mental ray'a.

Zbudowałem sobie małą szafkę szpitalną aby na jej przykładzie zobaczyć jak działa mental. Pierwsze pytanie brzmi: czy szafka wystarczy czy mam do tego dorobić kawałek podłogi i scian?

Poniżej wrzucam pierwszy render. Szafka pokryta jest lekko rozjaśnionym standardowym materiałem. Jedyne co zmieniłem to ustawiłem mentala jako silnik renderu, włączyłem GI (na konfig. standardowych) i dodałem na scenę światełko typu mr Area Omni. Typ cieniowania to Ray Traced Shadows.

I teraz kolejne pytania: czym spowodowane są plamy na szafce? oraz co powinienem zmienić na początku aby nauka na tym przykładzie miała jakikolwiek sens...

f30e46cc9029c36e.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zrób pomieszczenie.

Z podłogą, sufitem, oknem, w prawdziwych wymiarach, szafka też musi trzymać skalę.

Napisano

Masz wielkie fotony - opcja 1 - używasz tylko fotonów - zwiększ ich liczbę i zmniejsz radiusa, opcja 2 - dokładasz do tego fg - a jak ustawic fg to najlepiej zobaczyc na przykładach - zamiast na ślepo ustawiac param. znajdź jakiś ciekawy tutorial/kurs i jedź z nim - bo tak nic nie zdziałasz

Napisano
  • Autor

wrzucam proste, zamknięte pomieszczenie z ramą okienną (mam zostawić samą ramę czy wstawić w nią boxa imitującego szybę czy jeszcze inaczej?) i szafką. Za oknem świeci to samo światło co wcześniej... Czy takie coś wystarczy? skala 1:1...

97cfda34518b204d.jpg

6375c7d78946730c.jpg

Napisano

Scena do nauki spoko. Wystarczy sama dziura.

Z silnikiem i swiatlami Ci nie pomogę, bo mentala nigdy nawet nie próbowałem używać.

PZDR

mkeruj