redkmaster Napisano 13 Lipiec 2008 Napisano 13 Lipiec 2008 cze ustawiłem sobie referki człowieka i zacząłem modelować ale po jakimś czasie musiałem skończyć więc zwyczajnie zapisałem jako plik wings'a. Zdjęcia stworzyłem za pomocą opcji "płaszczyzna obrazu". Dzisiaj otworzyłem ów plik i moje zdjęcia były dobrych rozmiarów i w dobrych pozycjach jednak każde rozciągnęło się, że widać tylko połowę każdego oO Wie ktoś może co zrobić z tym problemem? :o
Tul Napisano 13 Lipiec 2008 Napisano 13 Lipiec 2008 Też tak mam, trzeba poprawić UV planów z referkami.
redkmaster Napisano 13 Lipiec 2008 Autor Napisano 13 Lipiec 2008 żal mi się, że na to nie wpadłem dzięki za odpowiedź ;p
marcin wuu Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Nie trzeba dłubać w uv, są dwa możliwe rozwiązania - kliknij prawym klawiszem na obrazek w outlinerze i wybierz "make internal" - to załatwi sprawę z obrazkami które już masz albo upewnij się że rozmiary obrazków w pikselach, które importujesz są potęgami 2. nie muszą być kwadratowe ale muszą być potęgami dwójki - np. 256, 512, 1024, 2048 itp. Jeśli będziesz miał obrazek w takim rozmiarze (przykładowo 1024 x 2048) to nie musisz robić make internal - zawsze będzie ok.
marcin wuu Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 (edytowane) sorka podwójny post Edytowane 17 Lipiec 2008 przez marcin wuu
Ania Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 make internal bym nie robiła, bo plik .wings bardzo urośnie i viewport się spowolni, ale można zamiast tego zrobić make external i zapisać, wings sobie zapisze na dysku plik z 2^n piksli i będzie z tego korzystał zamiast ze starego, nie powinno być problemów. (jeśli plik przedtem nie miał 2^n, to po prostu doda czarnego, w Wingsie nie będzie różnicy)
Rekomendowane odpowiedzi