Napisano 13 Lipiec 200816 l Witam wszystkich:) To jest mój pierwszy projekt w życiu, dlatego proszę nie śmiejcie się za bardzo.To jest mój klaser na płyty CD/DVD. Kilka godzin pracy. Pozdrawiam i proszę nie żałujcie krytyki. Chcę wiedzieć co robię źle, a co dobrze. Przepraszam, że render trochę rozmazany. Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 14 Lipiec 200816 l Jak na pierwszy projekt to [imho] całkiem nieźle :) obiekt faktycznie niezbyt skomplikowany, aczkolwiek od czegoś trzeba zacząć.... ....ale :P (zawsze jakieś jest) ja się mało znam, więc nie kieruj się moją wypowiedzią za bardzo :) Pozdrawiam i życzę sukcesów :)
Napisano 14 Lipiec 200816 l Autor Może jakieś porady techniczne? Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 14 Lipiec 200816 l No kolego Klaser jest. Teraz tylko nauczysz sie modelowanie, oswietlenia, renderingu i kopozycji sceny i juz jestes grafikiem pelna geba. nie zrazaj sie ze cie tu zbesztaja, wogole sie tym nie rzejmuj tylko rob swoje a po jakims czasie bedziesz na tyle dobry ze i mile slowka padna na forum:) Ja popieram mlodych adeptow grafiki. nie nalezy sie bac konkurencji tylko stale byc na przedzie dzieki pracy i nauce. Powodzenia dalej.
Napisano 14 Lipiec 200816 l Autor Dziękuję songoku za odpowiedź. U mnie najgorzej jest z materiałami i światłem. W ogóle tego nie kojarzę. Tyle co umiem zrobić z materiałami i ze światłem to tyle ile pamiętam z tutków. Światło do klasera też z tutoriala ktorego się nauczyłem. A materiały? Nie wiem gdzie i jak manewrować tymi opcjami żeby uzyskać zamierzony efekt. Materiał z klasera też z tutoriala, tyle że przerobiony. Ale model sam od zera robiłem. Macie jakieś porady? Czekam na opinie. Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 14 Lipiec 200816 l prawdziwy sejf na cd :] co do materiałów to spróbuj na początku tylko ze zmianą kolorów i oddziaływania na światło... no i dużo eksperymętuj... ja też jestem początkujący i przygotowuje się do zamieszczenia swojej 1 pracy [czego kolwiek] ale patrząc na obecny poziom troche mi sie nogi trzęsą :] hehe i puki co sie jeszcze powstrzymuje....
Napisano 14 Lipiec 200816 l Autor Okej, dzięki za poradę. Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 14 Lipiec 200816 l tan na samym dole dodaj jeszcze taka wysuwana lista z numerkami plyt :P wiem bo mialem taki kiedys xD
Napisano 15 Lipiec 200816 l Autor Dodam na pewno, tylko mnie teraz w domu nie ma. Może jakieś uwagi techniczne??? Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 15 Lipiec 200816 l Pokaz siatke, to bedzie mozna wiecej uwag technicznych dac odnosnie modelowania. Jak narazie to widac ze cylinder ma dosc malo facow. Renderingu i swiatla nie komentuje, zeby ci nie robic przykrosci po tym jak inni cie tak milo przywitali :) ps: swietne podejscie do krytyki :D nie zrazaj sie ze cie tu zbesztaja, wogole sie tym nie rzejmuj
Napisano 15 Lipiec 200816 l Autor Pokaz siatke, to bedzie mozna wiecej uwag technicznych dac odnosnie modelowania. Jak narazie to widac ze cylinder ma dosc malo facow. Renderingu i swiatla nie komentuje, zeby ci nie robic przykrosci po tym jak inni cie tak milo przywitali :) ps: swietne podejscie do krytyki :D Nie ma mnie teraz w domu, ale jak będę pod koniec tygodnia to wrzucę siatkę. A jak możesz to powiedz co masz do renderingu i światła. Jestem początkujący i chciałbym znać Wasze opinie. Przecież na początku napisałem "Nie żałujcie krytyki" :] PS: Obraz zamazany przy uploadzie. Jak to robicie, że macie duże obrazki na forum? Swój wrzuciłem przy pomocy "Insert Image" i została miniaturka. Pomóżcie. Edytowane 18 Listopad 201113 l przez dawid.barracuda
Napisano 20 Lipiec 200816 l Autor Witam po długiej przerwie (nie było mnie w domu). Zamieszczam siatkę klasera oraz nowy render (VRay 1.5 SP1) 1. Siatka (cały viewport): 2. Siatka (front): 3. Siatka (left): 4. Siatka (perspective): 5. Siatka (top): 6. Nowy render (VRay 1.5 SP1, 3ds max 9): Zapraszam do uwag technicznych i nie tylko.
Napisano 20 Lipiec 200816 l No rzeczywiście, siatka gęsta tam gdzie nie musi być (proste, równe powierzchnie), a rzadka tam, gdzie powinna (zagięcia, krawędzie). Trochę szumu jest na renderze, no i nie wiem czemu ten przycisk czerwony się świeci :) Może dasz zdjęcie tego klasera żeby można było porównać?