Skocz do zawartości

[problem]3ds max 9 - crash

Black Pantera

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Jesli to jakiś wyjątkowy przypadek to:

1) Odpal autosavy i sprawdz czy też są w nich błędy

2) W nowej scenie zrób merge tej uszkodzonej - najlepiej po kilka obiektów lub wyłączając te które stworzyłeś do ostatniego prawidłowego save'a.

W 9tce uszkodzone/ za duże obiekty automatycznie wyświetlane są w czerwonej siatce jeśli zauważyłeś coś takiego na którymś z obiektów to jest on wadliwy ( najczęściej przyczyną jest przesadzenie z modyfikatorem mesh/turbosmooth

2)równie częsta przyczyną są tekstury - użyłeś jakiejś wadliwej tekstury. Max ma problemy szczególnie z skompresowanymi jpgami i gifami o dużych "nieszablonowych" (inne niż ^2) rozmiarach

_B

Jesli na kompletnie innych scenach tez sie wykłada to przyczyn może by wiele. Polecam instalki SP1 i SP2 bywa że maxa wywalało na czystej 9 tylko dlatego że obiekt miał dodany modyfikator editable poly czy dodany jakis Unwrap niezależnie od sceny.

Zainstalowałem już 1h temu SP2 , dalej mam to samo , instalować SP1?

SP1 naprawił o wiele więcej błedów (SP2 chyba tylko 2 ) w tym te o których pisalem jesli nic poki co nie pomaga sprawdź.

Jesli masz wirtualne napędy , dokonywałeś ostatnio jakiś operacjach na partycjach na dysku z maksem to też może by przyczyna

_B

Hm, moge spytac czym testowales RAM? ja jak mialem walniety ram to bledy zaczely sie pokazywac po paru godzinach testow w memtescie. A pomiedzy twoimi 2 postami jest jakies 10 min roznicy, wiec chyba nie byl to za dokladny test.

dodatkwo sprawdz programem do obciazania systemu sprzet, mozesz odpalic przywracanie systemu albo naprawe z cd windowsa i przeinstalowanie bo dziwna sprawa

Aaa przypomnialo mi sie jak mialem wirusa to mi wszystki pliki sie sypaly w tym .max

wiec sprawdz tez antywirem dyski

Tak to nie był dokładny test szczerze mówiąc.Póki co zainstalowałem SP1 ; crasha żadnego nie miałem ale to nie była jakaś skomplikowana praca...zapuszczę test pamięci na noc.Antywirusem także czyściłem , komputer był leczony 2 dni temu.Korzystam z Avast Professional.