Napisano 17 Lipiec 200816 l Witam, Mam problem z moim 3ds max 9.Kiedy pracuje , aplikacja ma błąd po czym pyta sie mnie czy zapisać pracę.Gdy uruchamiam ponownie program , i chce otworzyć scenę , ona ma zapisany ten sam błąd :/
Napisano 17 Lipiec 200816 l Jesli to jakiś wyjątkowy przypadek to: 1) Odpal autosavy i sprawdz czy też są w nich błędy 2) W nowej scenie zrób merge tej uszkodzonej - najlepiej po kilka obiektów lub wyłączając te które stworzyłeś do ostatniego prawidłowego save'a. W 9tce uszkodzone/ za duże obiekty automatycznie wyświetlane są w czerwonej siatce jeśli zauważyłeś coś takiego na którymś z obiektów to jest on wadliwy ( najczęściej przyczyną jest przesadzenie z modyfikatorem mesh/turbosmooth 2)równie częsta przyczyną są tekstury - użyłeś jakiejś wadliwej tekstury. Max ma problemy szczególnie z skompresowanymi jpgami i gifami o dużych "nieszablonowych" (inne niż ^2) rozmiarach _B
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor Autosave też ma błąd.Nie każdy ale ostatni tak.Zwiększyłem częstotliwość zapisywania do 1 minuty.Merge uszkodzonej daje to samo -> crash.Zrobie reinstall może pomoże.Aha , tekstur akurat nie używam bo uczę się właściwości Vray'a.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Jesli nie każdy save ma błąd to znaczy ze Twoja scena jest uszkodzona najpewniej przez któryś obiekt. Nie zdziw się jak reinstalka nic tu nie pomoże. Powrot i zaczecie od ostaniego sprawnego sava byloby chyba najszybsze.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor To jest niemożliwe żeby każda scena miała jakiś błąd ;/ I znowu to samo , robiłem scene dalej , i wywaliło mi ten błąd ;/
Napisano 17 Lipiec 200816 l jakis model ze sceny wywoluje ten blad, gdzies siatka musi byc kopnieta albo cos innego i max sie wyklada uzyj merge i sprawdzaj kazdy model zapisuj i wczytuj az do momentu znalezenia tego blednego modelu
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor Pisze już 3 raz że merge daje to samo , a siatka ma być walnięta na każdej scenie?Bo mam tak na każdych , to nie może być wina siatek , wszystkie są ok.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Jesli na kompletnie innych scenach tez sie wykłada to przyczyn może by wiele. Polecam instalki SP1 i SP2 bywa że maxa wywalało na czystej 9 tylko dlatego że obiekt miał dodany modyfikator editable poly czy dodany jakis Unwrap niezależnie od sceny.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor Zainstalowałem już 1h temu SP2 , dalej mam to samo , instalować SP1?
Napisano 17 Lipiec 200816 l a z innej strony, testowales RAM czy nie sypie gdzies bledami przypadkiem?
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor Nie RAM nie był testowany.Zaraz poszukam na necie program do testowania.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Zainstalowałem już 1h temu SP2 , dalej mam to samo , instalować SP1? SP1 naprawił o wiele więcej błedów (SP2 chyba tylko 2 ) w tym te o których pisalem jesli nic poki co nie pomaga sprawdź. Jesli masz wirtualne napędy , dokonywałeś ostatnio jakiś operacjach na partycjach na dysku z maksem to też może by przyczyna _B
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor RAM jest ok , napędów wirtualnych nie mam , jedyne co robiłem to system naprawiałem , ale 3ds max jest na innej partycji.Ściagne SP1 i napisze czy coś pomogło.
Napisano 17 Lipiec 200816 l Hm, moge spytac czym testowales RAM? ja jak mialem walniety ram to bledy zaczely sie pokazywac po paru godzinach testow w memtescie. A pomiedzy twoimi 2 postami jest jakies 10 min roznicy, wiec chyba nie byl to za dokladny test.
Napisano 17 Lipiec 200816 l dodatkwo sprawdz programem do obciazania systemu sprzet, mozesz odpalic przywracanie systemu albo naprawe z cd windowsa i przeinstalowanie bo dziwna sprawa Aaa przypomnialo mi sie jak mialem wirusa to mi wszystki pliki sie sypaly w tym .max wiec sprawdz tez antywirem dyski
Napisano 17 Lipiec 200816 l Autor Tak to nie był dokładny test szczerze mówiąc.Póki co zainstalowałem SP1 ; crasha żadnego nie miałem ale to nie była jakaś skomplikowana praca...zapuszczę test pamięci na noc.Antywirusem także czyściłem , komputer był leczony 2 dni temu.Korzystam z Avast Professional.