k_kwiatek Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Jak narysować w Maya linię od punktu A (X,Y,Z) do punktu B (X1,Y1,Z1). Pamiętam, że w Autocadzie było to łatwe pisząc komendę. A jak to zrobić w Maya? Karol
piotrek Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Create -> CV Curve Tool -> Option -> Curve Degree: 1 Linear. I kliknij gdzieś w viewporcie, by stworzyć dwa CV, a następnie je poprzesuwaj snapem lub bezpośrednio wpisz współrzędne. Może można to załatwić MEL'em wszsytko, ale nie chce mi się dokumentacji czytać :)
k_kwiatek Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 utknąłem w tym miejscu... "a następnie je poprzesuwaj snapem lub bezpośrednio wpisz współrzędne." jak to zrobić? nie widze miejsca na wpisanie współrzednych. Karol
piotrek Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 (edytowane) Możesz odrazu ustawić CV w odpowiednich miejscach. :) Współrzędne wpisujesz dla każdego CV oddzielnie. Zaznacz CV, następnie w ChannelEditorze kliknij w belkę CVs i tam możesz wpisać jego coords. Możesz też do tego celu użyć belki na statusBar (na górze ekranu, po prawej stronie, czasem trzeba ją rozwinąć). Jeśli nie wiesz gdzie, wpisz w Helpie StatusBar. CV można też ustawiać bezpośrednio za pomocą MEL'a - dość wygodne. Zaznacz CV i w CommandLine: move x y z gdzie x y z to współrzędne oddzielone znakiem spacji. A co do snapowania - też poczytaj w helpie pod hasłem Snap. Edytowane 19 Lipiec 2008 przez piotrek
peteRlo Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Maya ma buga w numerycznym wpisywaniu koordynat. Sciągnij sobie fixa np z tego miejsca: http://toi.bk.tudelft.nl/?m=4&s=1 (Absolute Transform Bugfix). Co do pytania, to klikasz na EP/CV curve (linear), następnie wprowadzasz koordynaty w input line na statusbar (rabsolute/relative). Prawie jak w autocadzie. pozdro
k_kwiatek Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Napisano 19 Lipiec 2008 jestem początkujący w Maya. - Klikam Create -> EP/CV Curve Tool (w opcjach daje Linear) - i teraz chciałbym zacząc od 100,200,300 Czy te wspolrzedne wpisuje do trzech okienek u gory po prawej - odpowiednio X Y Z....co naciskam jak wpisze? Enter? Jesli klikam na viewporcie to rysuje linie byle gdzie...tam gdzie wskazuje myszką. Nie chce mi zaczynać od punktu 100,200,300. Nie moge znaleźć tych współrzednych początku i końca linii. W Curve1 mam możliwośc ustawienia transformacji, skali, obrotu.... W CurveShape1 nie mogę nic zmienić. Jak narysować prostą linię. Nie instalowalem poprawki, bo chce sam zobaczyc czy blednie rysuje linie. Pozdrawiam
peteRlo Napisano 20 Lipiec 2008 Napisano 20 Lipiec 2008 (edytowane) Tę poprawkę musisz mieć, jeżeli chcesz w taki sposób rysować. Wrzuć ten skrypt w jakiś lokalny folder skryptów maya np.: Moje dokumenty\maya\2008\prefs\scripts. Zrestartuj majkę. Klikasz na Create -> EP/CV Curve Tool, w statusline przy okienkach dajesz absolute transform (klikasz na czarny trójkącik) wpisujesz 100,200,300, enter, wpisujesz drugą współrzędną np 0,0,0, enter, teraz dla przykładu zmieniasz na relative transform (czarny trójkącik), wpisujesz np 3,0,4, enter, enter. I tak dalej. Jak już masz narysowaną linię byle gdzie, to prawym klawiszem myszy na tej lini -> control vertex, i tak jak Piotrek pisał zaznaczasz vertex, klikasz na CVs (channel box), zmieniasz współrzędne, albo zaznaczasz control vertex i zmieniasz współrzędne w tych okienkach na statusline tak jak wyżej. pozdro Edytowane 20 Lipiec 2008 przez peteRlo
Rekomendowane odpowiedzi