Elldrigar Vallar Napisano 10 Luty 2004 Share Napisano 10 Luty 2004 Właśnie na jakim systemie operacyjnym 3Dmax 5 lepiej działa ?? na którym lepiej sie parcuje?? mam bydwa systemy i nieiwem na którym Maxa instalowac.... I czy mój sprzet pozwili mi wogóle na prace w maxie, jestem bardzo początkujący wieć na początku nie bede robił czegos ambitnie dużego:(:( Mój sprzęt: Inetl Pentium III 900Mhz Ge Force 4 MX 440 64Mb Se 256 SDRam Z góry dzieki za odpoiwedz, i jakie srady miel widziane Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 11 Luty 2004 Share Napisano 11 Luty 2004 W zasadzie chyba nie ma sensu pisać, jak to jest np. u mnie, gdyż każdy przypadek jest odosobniony i unikalny. To, co na jednym kompie działa zawsze, na innym nie zadziała nigdy :| Ale po WIELU wątkach na forum, które mogłeś znaleźć wyłania się taka sytuacja: Systemem najbardziej chwalonym dla max\'a jest Win2000, chyba jeszcze nie pojawiła się na forum osoba, która by narzekała :) Win XP dosyć regularnie się pojawia w wypowiedziach negatywnych (tutaj jest odstępstwo właśnie od mojej sytuacji ;) , wiec ja sie pod tym nie podpiszę) Win\'98 - z tym systemem chyba bywa najróżniej. pojawiały się i głosy za i przeciw, ale akurat ten system Discreet odradza, co chyba jednak coś znaczy. Sprzęt do rozpoczącia pracy w MAX\'ie jest w zupełności wystarczający. W przyszłości pewnie przyda się conajmniej 512 RAM\'u no i procek też dosyć szybko może sie okazać niezbyt wydajny, ale na start moim zdaniem jest OK. A rady.. przy takiej ilości ram\'u mimo tego, że jeszcze nie planujesz wielkich projektów, to najlepiej już teraz stwórz spory plik swap\'a na szybkim dysku, unikniesz niepotrzebnych nerwów w przyszłości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elldrigar Vallar Napisano 11 Luty 2004 Autor Share Napisano 11 Luty 2004 PLik swap?? jak sie to robie?? bo wiem ze jest taka partycja swap, potrzebna na linuxa, to jest to samo?? Dzięki za odpowiedz!;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 12 Luty 2004 Share Napisano 12 Luty 2004 swap to po prostu plik -> pamięć wirtualna. W win\'98 np masz to we właściwościach systemu w zakładce wydajność. Domyślnie windoza zajmuje się automatycznie tworzeniem i usuwaniem pamięci wirtualnej. Jeśli jednak zdefiniujesz taki plik to zostanie zagospodarowane na stałe miejsce dla pamięci wirtualnej. Potem np. co sprytniejsze defragmentatory (ale słowo :) ) dysku umieszczą ten plik w najszybszym miejscu hdd i będzie ładnie działać. z własnego doświadczenia: gdy kiedyś miałem tylko 128 MB RAM\'u to render jednej ciężkiej sceny nie odpalał się wcale, dopóki swapa nie ustawiłem na 2 GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elldrigar Vallar Napisano 12 Luty 2004 Autor Share Napisano 12 Luty 2004 Aha rozumiem:) Maxa mam zainstalowanego w systemie XP, jest tam też we właściwościach systemu opcje pamięci fizycznej, ale te 2 GB(przykłądowo) mam ustawić jako rozmiar początkowy (co u mnie wynosi 384) czy rozmiar maksymalny?? Aha i czy moge te 2 GB ustawic nawet jak niemam tyle miejsca na HDD w danej partycji??:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi