Gość Ranven Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Witajcie Ostatnim czasem uczę się robić efekty w After Effect, za pomocą tego tutoriala udało mi się stworzyć taki lighting storm :) Wszystko by było fajnie tylko... jak zamieścić ten force lighting z czarnego tła, na tło jakiegoś filmiku video? Wiem, że problem może wyglądać banalnie, ale próbuje od rana coś z tym zrobić i wychodzą tylko jakieś marne prowizorki. Gdy wrzuciłem do kompozycji moje video, to efekty force lightingu działały na video tworząc niecodzienny efekt :/ Drugie pytanie, zakładając, że już miałbym force lighting na moim filmiku. Jak mogę zmieniać kierunek force lightingu by np.: strzelał raz w jedną postać, raz w drugą? Próbowałem np.: że w 10 sekundzie strzela w jedną postać, a potem w 20 sekundzie w drugą za pomocą Origin i Direction, ale gdy zmieniłem Origin i Direction na 20 sekundzie, to i na 10 sek, było w miejscu gdzie na 20... :( Pozdrawiam i proszę bardzo o pomoc ! :) PS: Przepraszam jeśli topic nie jest w najlepszym do tego miejscu, przyznam szczerze, że zastanawiałem się dłuższą chwile gdzie go umieścić i wybór padł właśnie na ten dział.
korasonek Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Witam Proponuję zajrzeć tutaj A do nauki AE to w ogóle proponuję przerobić tutoriale z tej strony Pozdrawiam
Gość Ranven Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 Czyli mówisz, że ten tutorial co dałeś, powinien odpowiedzieć na moje pytania, tak? Cóż, dziękuje :) Jak tylko będę miał chwile chętnie go przerobie, mam nadzieje, że odpowie na wszystkie. Co do reszty tutoriali, również dziękuje, chętnie się nimi zajrzę. Mam nadzieje, że ten pierwszy pomoże
sly Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 nieeee... nie rób tego.. nie rób błyskawic ani innych fajnych rzeczy..!!! żartuję... na wypadek gdybyć nie podążył za linkami od Karasonka.: odp#1. - Twoja kompozycja z błyskawicą jest gotowa.. - tworzysz nową kompozycję do której wkładasz filmik - z zakładki Project pobierasz kompozycję z błyskawicą i wkładasz do kompozycji z filmikiem na wierzch (co daje Ci dwie warstwy) - zmieniasz blending mode Błyskawicy na Add lub Screen. poeksperymentuj.. odp#2. - obejżyj tutka jeszcze raz.. może tego tam nie widać ale żeby zmienić położenia punktów w czasie, trzeba posłużyć się punktami kluczowymi. obok nazwy "operatora" (orygin, direction) masz taki jaśniejszy przycisk, kiedy do włączysz, przejdziesz w tryb tworzenia punktów kluczowych, uważaj jednak żeby go nie wyłączyć... bo wszystkie utworzone przez Ciebe punkty kluczowe, jakimś dziwnym trafem znikną bezpowrotnie. powodzenia pozdrawiam.
Gość Ranven Napisano 25 Lipiec 2008 Napisano 25 Lipiec 2008 (edytowane) Dziękuje Sly bardzo za odpowiedź odp#1. - Twoja kompozycja z błyskawicą jest gotowa.. - tworzysz nową kompozycję do której wkładasz filmik - z zakładki Project pobierasz kompozycję z błyskawicą i wkładasz do kompozycji z filmikiem na wierzch (co daje Ci dwie warstwy) - zmieniasz blending mode Błyskawicy na Add lub Screen. poeksperymentuj.. Hmm czyli powinienem mieć kompozycje błyskawicy i filmik z tego co rozumiem tak? Cóż, robiłem tak, tylko jak już cała błyskawica była zapisana jako kompozycja, to nie mogłem jej edytować, gdyż już nie miałem dostępu do warstw itd. a miałem jednoty "filmik" tej błyskawicy. Oczywiście jeśli nie wyłączyłem poprzedniej kompozycji błyskawicy (tej z warstwami itd.) to mogłem edytować kompozycje nr 2. tylko że cóż, to była praca na ślepo :P Bo zmieniałem w kompozycji nr 1. np.: pozycje błyskawicy na czarnym tle, a w kompozycji nr 2, która wyświetlała się na filmiku, widziałem tylko efekt końcowy, więc musiałem skakać pomiędzy kompozycjami. To jedyna możliwość, czy też da się jakoś mając TYLKO widoczną błyskawice na video, na bieżąco zmieniać jej rozmieszczenie? Mam nadzieje, że jasno napisałem mniej więcej, jak będę w domu i niezbyt będzie dało się zrozumieć co mam na myśli, to zamieszcze screeny odp#2. - obejżyj tutka jeszcze raz.. może tego tam nie widać ale żeby zmienić położenia punktów w czasie, trzeba posłużyć się punktami kluczowymi. obok nazwy "operatora" (orygin, direction) masz taki jaśniejszy przycisk, kiedy do włączysz, przejdziesz w tryb tworzenia punktów kluczowych, uważaj jednak żeby go nie wyłączyć... bo wszystkie utworzone przez Ciebe punkty kluczowe, jakimś dziwnym trafem znikną bezpowrotnie. Ok, to mniej więcej rozumiem, sprawdzę jak będę w domu Przy okazji, skoro już pisze: Powiedzmy, że już mam force lighting, który lata za ręką, w jaki sposób kopiować te force lightingi by móc np.: trzy takie same burze błyskawic leciały z trzech różnych palców w trzech różnych kierunkach Skopiować 3x kompozycje? :D Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi nieeee... nie rób tego.. nie rób błyskawic ani innych fajnych rzeczy..!!! żartuję... na wypadek gdybyć nie podążył za linkami od Karasonka.: W sumie od błyskawic zacząłem, bo przez przypadek znalazłem tutorial, od niego właściwie zaczęła się moja przygoda z AE i tak sobie pracuje ucząc się coraz więcej :) Edytowane 25 Lipiec 2008 przez Ranven
sly Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 nie odpowiadałem, bo zagubiłem się w mieście... to że masz nieedytowalną warstwę z błyskawicami to własnie udogodnienie... żeby mieć podgląd tego klipu na który chcesz nałożyć błyskawicę... kiedy je edytujesz, to czemu by nie wrzucić tego klipu do kompozycji z błyskawicami "na brudno"..?? hę..? i obniżyć przejżystość na 30%..? zablokować klip "kłódką" i pracować sobie... jeżeli chcesz mieć błyskające 3 albo nawet 5 palców, to myślę że można by skopiować "efekt" w obrębie jednej warstwy... i pozmieniać jakiś parametr, np. seed jeśli jest.. ale przy różnych ustawieniach punktów "docelowych" każdy promień powinien być chyba unikalny.. pozdrawiam...
Rekomendowane odpowiedzi