Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie wiem w jakim temacie napisac moją prośbę tak aby znalazła ona odpowiedz ale myślę że ma to co nieco wspólnego z modelowaniem. Nie będę pisał co konkretnie chcę zrobic w Realflow bo dopiero co kupiłem ten programik i nie mam za bardzo pojęcia jak sie nim posługiwać. Czy zna ktoś jakiś tutorial modelowania i tworzenia animacji w nim? Chodzi mi o polską wersje jezykową gdyż tutoriale na stronie producenta są w dużej częsci dla mnie nie zrozumiałe ;/ Dzięki wielkie z góry za pomoc. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Modelowania? Możesz postawic w nim ledwie kilka prymitywów ;)

Zalezy też co chcesz wymodelowac i zanimowac. RealFlow to symulator fizyki.

Napisano

hmm..

wywalasz kase na program (plugin) ktory nie wiesz jak uzywac/do czego uzywac ...

zerknij na strone www producenta ....wszytkie realistyczne EFEKTY zwiazane z czasteczkami mozna stworzyc uzywajac tego programu.

Tak jak pisze Leru - to symulator fizyki a nie program do modelowania

oto przyklad:

screen ze strony producenta ralflow

realdz0.jpg

samochod, drzewa, domy - to modele

wszystko inne co fajnie sie rusza -to realflow: woda, niebo, bloto oblepiajace samochod, para, wiatr...itp..

Napisano
  • Autor

No właśnie, macie rację dość nieprecyzyjnie sie wyraziłem ale miałem na myśli tworzenie efektów z wodą.

Napisano
  • Autor

Czy zna ktoś więc jakieś tutoriale w jzyku polskim do tego programu? Albo jakąś inną stronę o Realflow. Jak na razie to znam tylko stronę producenta.

Napisano

joe20 -> Serio, weź słownik angielsko-polski, zobacz jakie są nazwy parametrów emitera i po prostu domyśl się co każdy z nich robi, jaki będzie wpływ na symulację. Są bardzo trafnie nazwane.

Jako, że symulacje trochę trwają to niewątpliwie lepiej się najpierw domyślić a potem "hmmm to jeśli zmienię TEN parametr to pewnie się stanie TO" ;)

Samo poznanie zasady działania RealFlow nie jest ciężkie. Myślę, że jeśli przysiądziesz bez tutków to w jeden dzień ogarniesz co gdzie jest i co trzeba robić, żeby symulować.

Opanowanie RealFlow to już inna para kaloszy ;)

palmer -> a skąd to obrazek? Masz llinka do animacji?

Napisano
  • Autor

palmer wziął ten obrazek ze strony realflow a oto animacja:

http://www.realflow.com/img/cs/nissan/gtr_launch.html

Ja mam realflow 4.### nie pamiętam dokładnie ale jak chcę zrobic tutka ze

http://www.realflow.com/html/training/tutorials/Daemons/Tutorial02_Daemons/index.html

to cos nie wychodzi, wiec sciagnalem gotowa scene, jednak nadal nie dzieje sie to co powinno. Czy jest to spowodowane tym ze tutorial został stworzony w oparciu o RF 3?

Napisano

W tym tutku nie jest napisane jak to zrobić. Było w poprzednim ;)

Chyba dalej nie wziąłeś słownika.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze ostatnie pytanie w tym temacie:

tutorial o spadającej kropli został stworzony w RF3 a ja mam RF4. Dlatego gdy sciagne gotowa scene to kropla nie jest kropla tylko kula, ktora po chwili eksploduje. Co trzeba dodac/zmienic/ustawic zeby zadzialalo w RF4?

Napisano
  • Autor

Słuchajcie, wiem ze moja prosba wymaga wiedzy na temat tego konkretnego programu ale widzę ze sa na tym forum osoby ktore sie w tym swietnie orientuja. Dlatego prosze o odpowiedz i dodam jescze ze chodzi mi o przepis na ładna krople, nie koniecznie z tutoriala ze strony realflow (chociaz taka bylaby najlepsza). Pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności