Napisano 6 Sierpień 200816 l Witam wszystkich Zamierzam zakupić Intel Core2 Quad Q6600 i powstało takie pytanie - jaka płyta główna ( na jakim chipsecie? ) byłaby najodpowiedniejsza żeby wszystko działało poprawnie - pytam bo pewien znajomy twierdzi że te oparte na P35 powodują pewne problemy z maxem (wysypuje się). Drugia sprawa to ( czy były jakieś testy? ) jaka jest różnica w pracy z maxem przy użyciu pamięci dual i sngle channel - czy warto kupować droższego duala? Pozdrawiam
Napisano 6 Sierpień 200816 l Co do płyty to zależy czy będziesz chciał podkręcać timingi pamięci/zwiększać napięcie. Jeżeli nie to polecam Asusa P5B, albo innego z serii P5. Bardzo stabilna i solidna płyta - nie mam do niej żadnych zastrzeżeń. Mam na nią wsadzonego i podkręconego Q6600. Jedyny minus to ograniczenie w możliwości podkręcenia napięcia na pamięciach (co jest minusem tylko dla naprawdę zaawansowanych overclockerów). Jeżeli jednak chcesz dusić pamięci powyżej fabrycznych parametrów to pewnie jakiś Gigabyte będzie odpowiedni.
Napisano 7 Sierpień 200816 l Wysypuje sie bo nap plyta na p35 jakiegos producenta ma slaba sekcje zasilania , proc podkrecona i sprawa zalatwiona, ale to przypuszczenia przy braku dokladnych info co ma p35 do samego maxa to nie rozumiem , dziwne porownanie dual nie daje przyrostu poza benchmarkami
Napisano 7 Sierpień 200816 l Autor Odnośnie tematu pamięci to znalazłem taki test http://www.tomshardware.com/reviews/PARALLEL-PROCESSING,1705-12.html rzeczywiście wynika z niego że przy dualu nie ma żadnej korzyści przy renderowaniu, a i w innych zastosowaniach pamięć ta daje niewiele. Zastanawiam się więc czy nie lepsze 8Gb single niż dual za prawie 100% więcej kaski ( 8Gb single a 4 dual chyba wynik jest przesądzony na korzyść tego pierwszego? ) Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii lub jednak zauważył jakieś wymierne korzyści płynące ze stosowania pamięci dual channel to proszę o opinię. Sami jakiej pamięci używacie? Edytowane 7 Sierpień 200816 l przez fredzik
Napisano 7 Sierpień 200816 l Witam. Tak na szybko... w praktyce żadnych korzysci z Dual. Zdecydowanie korzystniej zainwestować w wiekszą ilość ramu. a`propos wysypywania sie maxa... on to robi na wszystkich płytach...i z wszystkimi chipsetami zgodnie z zasadą na kogo wypadnie na tego bęc....:p Tak wię to co powiedział znajomy potraktuj raczej z przymrużeniem oka.... Inna sprawa że chipsety biurkowców rożnie współpracują z pamięciami . Gdzieś tam słyszałem że czasem jest problem ( pomimo technicznej mozliwości zapewnionej w specyfikacji płyty ) aby znalezć dobrze ( czyt. w ogóle :D ) działajace 8 lub 16 GB ram-u.