powolilapie Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Witam wszystkich, Jestem początkujący i to mój pierwszy model głowy. Mam pytanie: Jak powstają te świetne modele głów? zrobiłem to pracując w edit mode, czy teraz powinienem użyć modyfikatora subsurf i szczegóły robić w sculp mode. czy wszystkie modele właśnie tak powstają?
Guest Morte Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Te świetne głowy powstają dlatego ze dany artysta ma doświadczenie i talent... Ale rozumiem ze pytasz o workflow... Jest rożnie można tak jak mówisz, ale można i zacząć z cube'a( lub innego prymitywa), wyrzeźbić twarz, a następnie retopo. Można w ogóle nie używać sculpta, lub korzystać tylko z niego - możliwości jest sporo, a lepsze efekty przyjdą z n-tym modelem.
marcin wuu Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 fajne pytanie. Cytat z Kazika? "jak powstają moje teksty gdy mnie ktoś tak spyta to pociągnę z laczka i zakur.... z kopyta" :D a na poważnie - po prostu modelujesz taką metodą jaka ci pasuje. Robisz pięć dziesięć pięćdziesiąt główek i któraśtam z kolei wygląda ok a następne jeszcze lepiej. Grunt to upór. A metodę dobierasz jaka ci pasi - nie każdy używa blendera do modelowania wiesz. albo maxa. można zrobić super łepetynę bez sculpta a można nędzę w zbruszu i na odwrót. nie ma się co zastanawiać tylko siadać i dziubać.
Recommended Posts