Napisano 13 Sierpień 200816 l Witam, Przerobiłem ostatnio tutorial Olesiaka na temat efektu Volume light: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45988 Wszystko bardzo fajnei wytłumaczone, wychodzi wręcz identycznie ale mam pytanie. Używam V-Raya i światło utworzone zgodnie z tym tutorialem nie przechodzi przez przeźroczystość w materiałach V-Ray, jak to obejść?
Napisano 16 Sierpień 200816 l hm, tutka nie czytałem, ale jaki rodzaj cieni stosujesz? Bie jestem tez pewien ale efekt volume light raczej na przeżroczystość materiału działać nie bedzie. nie mozesz w jakimś gimpie albo innym fotoszopie dodać efektu?
Napisano 17 Sierpień 200816 l Autor Nie o to chodzi żeby zrobić sztukę dla sztuki tylko żeby się nauczyć nad tym panować ;P Pracuję w 3d studio i często muszę przedstawiać jakieś podświetlone obiekty i chciałbym tym efektem podkreślić że jest tam światło... są to na przykład świecące kasetony itp. Chodzi o to żeby klient dokładnie widział o co biega.
Napisano 22 Sierpień 200816 l Tutka rowniez nie czytalem, ale jezeli sprawa rozchodzi sie o wolumetryke to VRay jej po prostu nie wspiera (przynajmniej na razie). Chcac uzyskac smugi swiatla musisz uzyc normalnego maxowego swiatla i przelaczyc render na Scanline'a, a potem calosc zmontowac w Photoshopie. Tomek