lichu10 Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Witam, Przerobiłem ostatnio tutorial Olesiaka na temat efektu Volume light: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45988 Wszystko bardzo fajnei wytłumaczone, wychodzi wręcz identycznie ale mam pytanie. Używam V-Raya i światło utworzone zgodnie z tym tutorialem nie przechodzi przez przeźroczystość w materiałach V-Ray, jak to obejść?
JmTm00 Napisano 16 Sierpień 2008 Napisano 16 Sierpień 2008 hm, tutka nie czytałem, ale jaki rodzaj cieni stosujesz? Bie jestem tez pewien ale efekt volume light raczej na przeżroczystość materiału działać nie bedzie. nie mozesz w jakimś gimpie albo innym fotoszopie dodać efektu?
lichu10 Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 Nie o to chodzi żeby zrobić sztukę dla sztuki tylko żeby się nauczyć nad tym panować ;P Pracuję w 3d studio i często muszę przedstawiać jakieś podświetlone obiekty i chciałbym tym efektem podkreślić że jest tam światło... są to na przykład świecące kasetony itp. Chodzi o to żeby klient dokładnie widział o co biega.
BiZoN Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Tutka rowniez nie czytalem, ale jezeli sprawa rozchodzi sie o wolumetryke to VRay jej po prostu nie wspiera (przynajmniej na razie). Chcac uzyskac smugi swiatla musisz uzyc normalnego maxowego swiatla i przelaczyc render na Scanline'a, a potem calosc zmontowac w Photoshopie. Tomek
Rekomendowane odpowiedzi