Napisano 16 Sierpień 200816 l Hej Pod tym strasznym tytulem kryje sie (mam nadzieje) prosty skrypt. Ktorego jak narazie nie umiem sam wykonac (pomimo paru prob, jak do teraz widok maxscripta wywoluje u mnie zimny pot na czole :) ). W zwiazku z tym, zwracam sie do was z prosba, czy ktos bylby tak mily, i napisal go? Posiedzialem nad tym troche, i mam (wydaje mi sie) dosc dokladnie rozpisane co od skryptu potrzebuje, a wiec: 1. Skrypt musi byc w petli odpalanej co klatke. 2. Skrypt sprawdza czy dana czasteczka porusza sie w strone kamery, czy przeciwna. 3. Jesli czasteczka porusza sie w strone kamery, ma miec material 1, nazwijmy go Bialy 4. Jesli czasteczka nie porusza sie w strone kamery, ma miec material 2, powiedzmy Czerwony. I to w zasadzie tyle, potrzebuje to wrzucic do ScriptOperatora w Particle Flow, i bede szczesliwy jak cholera :) z gory dziekuje jakiejs dobrej duszy :) mirach
Napisano 16 Sierpień 200816 l Skrypt jest prosty do napisania tylko potrzeba znalesc w dokumentacji kilka waznych rzeczy :). Najwazniejsza to pozycja particla z poprzedniej klatki. Majac ta informacje tworzymy wektor z pozycji poprzedniej oraz pozycji aktualnej particla . Po jego normalizacji obliczamy crossproduct(iloczyn skalarny) tego wektora oraz wektora utworzonego z pozycji kamery i pozycji particla, wychodzi czy particle porusza sie w strone kamery czy w strone przeciwna. Obliczanie tego crossproducta co klatke wykonujemy w uchwycie on Proceed pCont do (kod przetwarzania), gdzie pCont jest kontenerem zawierajacym dane o kazdym particlu. Zmiane materialu particla wykonujemy za pomoca pCount.setParticleMtlIndex lub pCount.setParticleMtlIndexByID w uchwycie Proceed. To chyba tyle :) \\Update Nie trzeba tworzyc wektora z pozycji poprzedniej,aktualnej particla... wystarczy uzyc znormalizowanego wektora pCont.particleOrientation lub pCont.particleAcceleration \\Update Zamiast crossproduct chodzilo mi oczywiscie o dotproduct Edytowane 17 Sierpień 200816 l przez Ziper
Napisano 16 Sierpień 200816 l Autor Dam to do przeczytania mojej dziewczynie, powinna zrozumiec wiecej odemnie :) Jak mi tylko przejdzie deszczowa sennosc sproboje sie zmierzyc jeszcze raz z zagadnieniem. wielkie dzieki za pomoc i twoj czas. pozdrawiam mirach