Skocz do zawartości

Problem z mapowaniem

upman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z mapowaniem obiektu zaimportowanego z autocada, mianowicie jest to wydłużony prostopadłościan ze ściętymi końcami pod kątem 45 stopni. W orginalnym pliku cadowskim owa deska jest obrócona względem głównych osi. Chcę aby materiał który nadaje miał ten sam kierunek wzorów w jakim są ustawione dłuższe krawędzie a nie względem globalnego układu.

pozdrawiam

marek

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

wiec tak po prawej stronie maxa masz opcje wybierasz u góry zakładkę Modify potem klikasz po niżej Modifier List z niej wybierasz opcje mapowania Unwrap UVW albo UVW Map o jednym i drugim możesz poczytać w Helpie pod F1 dłuższa lektura

drugi sposób masz Material Editor klawisz M wchodzisz w wybrany materiał z tą texturą masz zakładkę Maps pojawi sie lista z rożnymi kanałami wchodzisz w Diffuse i tam w zakładce Coordinates masz po prawej pod Angle masz U V W każda odpowiada jednej osi wpisujesz w jedno 90 stopni i patrzysz jak ci się textura obraca jak nie tak jak chcesz to sprawdzasz inne

dzieki z informacje, co do edytowania materiałów to nie jest to idealna opcja do moich potrzeb. Co do UVW map to nie znalazłem tam nic co mogło by mi pomóc, z region fit coś może by się dało pokombinować ale efekt marny tak samo z view align, pozostałe funkcje odpadają chyba że niedoczytałem się czegoś w helpie. Unwarp UVW jest tak jak było czyli dla mnie totalna abstrakcja w szczególności parameters/edit