upman Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Witam, mam problem z mapowaniem obiektu zaimportowanego z autocada, mianowicie jest to wydłużony prostopadłościan ze ściętymi końcami pod kątem 45 stopni. W orginalnym pliku cadowskim owa deska jest obrócona względem głównych osi. Chcę aby materiał który nadaje miał ten sam kierunek wzorów w jakim są ustawione dłuższe krawędzie a nie względem globalnego układu. pozdrawiam marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Unwrap UVW. Pokaż screen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upman Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 W Unwrap UVW mam wyłączone funkcje Map parameters, czy to tam miam szukać możliwości obrócenia mapy?? jak to aktywowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 albo obkrecasz mapowanie z listy modyfikatorów albo w materiale w opcjach tej textury obracasz ja o ile chcesz stopni chodzi o U, V, W, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upman Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 Ok łatwo powiedzieć jak się coś umie, a ja jestem tylko oświeconym laikiem (oświeciło mnie że bez maxa ani rusz:) coś tam umiem ale prosiłbym o dokładne naprowadzenie na te funkcje. pozd marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 Edytor materiałów. Roleta: Coordinates/Angle i obracasz (wpisujesz) o kąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upman Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 a jak o zrobić opcjach mapowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 wiec tak po prawej stronie maxa masz opcje wybierasz u góry zakładkę Modify potem klikasz po niżej Modifier List z niej wybierasz opcje mapowania Unwrap UVW albo UVW Map o jednym i drugim możesz poczytać w Helpie pod F1 dłuższa lektura drugi sposób masz Material Editor klawisz M wchodzisz w wybrany materiał z tą texturą masz zakładkę Maps pojawi sie lista z rożnymi kanałami wchodzisz w Diffuse i tam w zakładce Coordinates masz po prawej pod Angle masz U V W każda odpowiada jednej osi wpisujesz w jedno 90 stopni i patrzysz jak ci się textura obraca jak nie tak jak chcesz to sprawdzasz inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upman Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 dzieki z informacje, co do edytowania materiałów to nie jest to idealna opcja do moich potrzeb. Co do UVW map to nie znalazłem tam nic co mogło by mi pomóc, z region fit coś może by się dało pokombinować ale efekt marny tak samo z view align, pozostałe funkcje odpadają chyba że niedoczytałem się czegoś w helpie. Unwarp UVW jest tak jak było czyli dla mnie totalna abstrakcja w szczególności parameters/edit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 18 Sierpień 2008 Share Napisano 18 Sierpień 2008 no jak nie ma opcji dobrych w UVW Map jak masz tam np mapowanie Planarne to wchodzisz w Gizmo jego (klikasz PLUS obok nazwy UVW Map) i możesz je obracać skalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upman Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2008 Stokrotne dzięki właśnie tego szukałem!!! pozdrawiam marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi