Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czołem,

ostatnio wzięło mnie na rysowanie. Najbardziej lubię szkicować ołówkiem postacie. Ale nie radzę sobie jeszcze dobrze z proporcjami ciała różnych stworów tzn., że czasem jak narysuję jakiegoś gnoma w mniej nudnej pozie niż "T- lub I pose" to różnie wychodzi z długością przedramion lub innych stóp. Ostatnio naszkicowałem karatekę kopiącego mawashigeri lekko skierowanego nogą kopiącą w stronę "kamery". jednak noga kopiąca- bliższa okazała się cieńcza z mniejszą stopą niż dalsza stojąca.

Może są jakieś dostępne ćwiczenia, które na tą umiejętność by wpłynęły. Nigdy nie chodziłem na lekcje rysunku i sam się uczę np z "rysuj.pl". Jeśli ktoś zna patent jak ćwiczyć aby potem odręcznie dobrze wychodziły z pamięci wymyślone pozy to proszę - podziel się!

...Wiem patent to ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz...ćwiczyć. Ale Czuję że ćwiczę utrwalając sobie błędy.

Załączam rysunek. Proszę was o konstruktywną krytykę "nad czym i wjaki sposób pracować, aby moje rysunki były bardziej przekonujące"

[ATTACH]57715[/ATTACH]

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najlepiej byłoby zacząć od rysunku z żywego modela. Wykorzystanie zdjęć też działa, ale jeżeli ktoś zaczyna, to o wiele trudniej jest zrozumieć formę z dwuwymiarowego obrazka. Polecam natomiast filmy Glenna Vilppu: http://www.vilppustudio.com/ - nie są tanie (chyba, że ktoś jest dociekliwy), ale jego wykłady są naprawdę dobre, pozwalają dość dobrze zrozumieć anatomię. O wiele łatwiej się wtedy rysuje, nawet z głowy.

Guest DORINE
Posted

I am a student and firts time here but its really good man.

Posted (edited)

calkiem zabawny rysunek, co Ty chcesz w nim zmieniac? xD

nie no smieje sie, ale wiesz com polece Ci poprostu Andrew Loomis

chociaz, ale to tylko ksiazki, najwiecej i tak pomaga rysowanie z natury, do tego w sumie tez trzeba miec troche podstawowych informacji, znajomosc anatomi+ analiza(rysowanie z mysleniem co rysuje, z czasem poprostu powierzchownosc Ci sie znudzi [tzn rysowanie tylko tego co widzisz]) bo potem jesli wiesz wiecej o budowie, dostrzegasz wiecej rysujac, Twoj mozg mysli... hm wiec kiedy nastepuje juz ten proces, czeka Cie tysiace cwiczen w rysowaniu by zgrac oko z rąką(chyba to taka ogólna istota rysowania) poprostu rysowanie ludzi wymaga sporej ilosci cwiczen, chociaz w sumie to prawda odnoszaca sie do kazdej tematyki rysowania, jak zwykle nie udalo mi sie powiedziec nic nowego, ale jestem zdania ze czasem trzeba ludziom powtarzac banaly ;) powodzenia ;)

Edited by Swiezy