Skocz do zawartości

Jak Wprawic w ruch jakis Obiekt ??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DJ Vortexxx
Napisano

Na początek powiem ,że jestem baaardzo zielony w tym ale bawie sie maxem czasem próbuje zrobic cos z jakiegos tutoriala no i robie znaczy próbuje zrobic Twistera wiec daje helix i tam jakies parametry + spray + path follow czy cos w tym stylu autor tutoriala napisal by polaczyc spirale czyli helix z emiterem czyli domyslam sie ze chodzi o spray wiec lacze to linkiem i tez path follow z helixem no niby wszystko tak powierzchownie ale na tym koniec najciekawszego efektu nie ma mianowicie jak przesuwam kreska u dolu te klatki czy cos to jest to te czasteczki gonia ale spirala sie nie kreci i tu moje pytanie jak cokolwiek ozywic tak tu ta spirale jak i np uzyc wiatru wind bo tez go dodam i on zadnego efektu mi nie wnosi , bo koncowym celem tego tut jest chyba to ze ta trabka bedzie sie krecic i poruszac a jakos mi sie to nie udalo do tej pory dlatego zwracam sie do was moze ktos podpowie co nie co co mam zrobic . i tez drugie pytanie na marginesie ale jakze wazne jak poprawnie wyrender animacje lub cokolwiek innego co sie tam stworzy ?? Wielkie Dzieki za ewentualne Odpowiedzi/Podpowiedzi

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ale nasiekałeś tych pytań, raczej na większość nikt nie odpowie bo są mało konkretne, ale co do wprawienia w ruch to najprostszy przykład:

wciskasz "auto key", a na pierwszej klatce wciskasz ten przycisk z kluczem, teraz przechodzisz np. do klatki nr. 30 i też wciskasz klucz, i jak jesteś w rej klatce (30) to obracasz objekt i gotowe :) wciskasz "play animation" i powinno diałać

wiatru nie wystarczy dodać do sceny żeby działał, trzeba go jeszcze powiązac z particlami, ale to już sobie poszukaj w tutorialach ewentualnie pod F1

Gość DJ Vortexxx
Napisano

Dzięki za pomoc wkoncu spirala sie krecila :) ale czytajac dalej tutor tego kogos odnośnie tego Tornada (kiepski tut tak wogole bo napisal tylko co jak robil a nie pokazal co gdzie i jak i taki ktoś jak ja to nie zbyt kuma ale moze to rozgryze przy waszej pomocy) :) i teraz kolejnym problemem na mojej drodze jest , że napisał ten ktoś ze uzył ujemnej wartości siły wiatru no dobrze a że zapytam jak lub gdzie sie takie cos robi w parametrach wind nie ma nic co by dalo sie ustawic na minus (strength,decay,turbulence,frequency,scale) nic z tego nie da sie ustawic np na -10 do zera tylko sie da , byc może jest gdzies do tego inna opcja gdyby mi ktoś powiedzial gdzie :)

tak by nie było nie jasnosci taki tut jest na tej str napewno duzo osób go widziało http://max3d.pl/tut.php?id=12

Gość DJ Vortexxx
Napisano

Jeszcze dołącze jedno pyt mianowicie do tej spirali(helix) dolaczylem kilka jakichs tam rzeczy podloze czy cos tam to nie istotne ale problem pojawia sie przy render bo jak przetwarza to mam czarny ekran czemu co jest zle ? myslalem ze to jakims effectem bo dodalem blur ale usunalem i dalej to samo dziwne , a sam obiekt helix mi wyrenderowalo a z tymi innymi dodatkami nie radzi sobie :( help