Napisano 3 Wrzesień 200816 l Hej Od jakis 2 dni mecze sie z pewnym problemem. Otoz zauwazylem ze po skonwertowaniu filmu z uncompressed avi do innego formatu pada kontrast. Czern staje sie ciemna szaroscia, a jasne barwy traca nasycenie. Czytalem ze jest taki motyw ze odbiorniki tv inaczej widza poziomy czerni i bieli... ale ja to ogladam na tym samym monitorze i wciaz jest nie tak. Teraz po koleji, co robilem. Mam nieskopresowany avi, dosc gigantyczy, pare minut filmiku to parenascie giga. Chce to skompresowac na cos bardziej uzytecznego. Probowalem Xvid'a i x264. Bitrate wydaje mi sie wystarczajaco wysoki - ponad 8000 kbps. Detale sie zachowuja, nie ma zadnych przeskokow itp. W podgladzie przed kompresja ( w Avidemux http://fixounet.free.fr/avidemux/ ) wszystko pieknie ladnie. A po kompresji ta irytujaca szarosc. Jakies pomysly? bo ja sie zgubilem niestety :( pozdrawiam mirach
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Niestety tak się dziej po kompresji do tych właśnie formatów szczególnie Xvid/Divx ( jeden czort ) i trzeba stosować inne kodeki typu vp6 czy z bezstratnych typu hyuff, ale osobiście polecam, żebyś pakował do formatu QuickTime'a - pliki trochę większe wychodzą. Swego czasu WindowsMedia tez mi wychodziły w porządku ( bez tak drastycznych cięć w przestrzeni kolorów ).
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Autor Heh, bida troche, calkiem niezle to wyglada na xvidzie. Sprobojemy z movem, ale zapytam, jak move, to jaki kodek w srodku? Jak na ten przyklad w AE dam zapis do move, to jest w cholrere roznych mozliwosci. Podejzewam ze h264 powinien sie dobrze sprawdzic. Ale jak ktos ma doswiadczenie, to prosze o rady :) I czy zna ktos moze jakis maly darmowy programik w ktorym moge konwertowac z avi do mov'a? :)
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Całkiem nieźle bo dajesz właśnie duży bitrate :) h264 jeszcze bardziej daje rade. Co do mova to najczęściej używane ( mówimy tu o oczywiście o jakości) to Sorenson Video 3, h.264 i MPEG-4 też się nada, a od biedy, któryś z yuv'ów :). Edit: Zapomniałem o konwerterze :) Najbardziej znanym i całkiem "sprawnym" z tych darmowych jest program o nazwie Super, znajdziesz go pod tym linkiem http://www.erightsoft.net/SUPER.html VirtualDub z dodatkiem AviSynth chyba tez będzie potrafił, ale za to sobie już głowy uciąć nie dam hehe ;) Edytowane 3 Wrzesień 200816 l przez La R
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Dzięki za link do tego programiku! Masz repa - tak się składa, że też borykałem się z tym problemem :)
Napisano 4 Wrzesień 200816 l przy mov'ie H264 jest dobry jeśli chodzi o odtwarzanie, ale wciśnij ctrl+i podczas odtwarzania... zobaczysz że FPS jest dynamiczne... - czasem daje to kiepskie efekty podczas Projekcji. osobiście Polecam Kompresję Photo-JPEG dla QT... Polecam kupić CanopusProCoder - dostępny w Empiku i sklepach komputerowych. pozdrawiam. P.S. zapomniałem... jeśli nie będziesz zabowolony z koloru... podczas prezentacji klipu, nie na swoim monitorze.... a masz pełną wersję QuickTimePlayera... wciśnij ctrl+k - można coś tam w magiczny sposób skorygować..:) pozdrawiam again.
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Autor SUPER poznalem jakies 2 dni temu, dosc dziwny interface ma. Bawilem sie tez czyms co sie zwie XVID4PSP, o dziwo dziala calkiem sprawnie. Dzieki za info sly, obacze ten program.
Napisano 5 Wrzesień 200816 l Ostatnio spedzilem troche czasu kompresujac animacje i h264 mnie nie przekonuje, tak jak sly Photo JPEG lub Sorenson Video 3 sprawdzaja sie lepiej. Ten drugi bardziej nadaje sie moim zdaniem pod www, mniejsze pliki, ale czern sie rozjasnia, dodatkowo przy zanikaniu obrazu w czern pojawiaja sie nieladne piksele.. btw, przydatne info o QT sly:) pozdro
Napisano 5 Wrzesień 200816 l Autor To tak od siebie, bo chyba w koncu doszedlem do czegos. Sprawdzilem ten program co podal Sly, dziala extra, czasem sie w sumie wysypuje na mojej mega kochanej viscie, ale wreszcie udalo mi sie skonwertowac film do mpeg2, mp4 i czegos tam jeszcze bez strat poziomow czerni. Experymentowalem tez z QT, daje niezle efekty, chociaz musze przyznac ze kazdy rodzaj kompresji ma swoje udziwnienia, zwlaszcza z polpezroczystosciami i rozmytymi kolorami QT robil mi dziwne rzeczy. Co do flasha, to od 8 jest dostepny nowy kodek, w porownaniu z Sorensonem bardzoladnie wychodzi. No a od 9.cos tam, mozna sobie w h264 kodowac. jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc mirach