Napisano 22 Wrzesień 200816 l witam. mam pytanko odnosnie karty graficznej. czy pelni ona bardzo wazna role w uzytkowaniu maxa ? czy bardzo wplywa na uzytkowanie ? mam zamiar kupic lapka w przyszlosci do szkoly i przy okazji moc troche pomaksowac sobie. wizki, modele itp. czy 8600 M GT dala by rade zeby dosc dobrze robilo sie w maxie ? niebedzie nic zbulalo itp ? czy musze sie zaopatrzyc w cos lepszego niz 8600 M GT ? nie chce kasy wrzucac duzej w grafike. chce zeby lapek byl dosc mobilny przy baterii 9-cio komorowej. dodam ze notebook teoretycznie ma miec konfiguracje: intel core 2 duo 2,5 - 2,8 4 gb ram ddr2 800 >160 GB HDD dodam ze niezamierzam ciupac w gierki na laptopie bo niegram juz w gry z rok. pozdrawiam :)
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Autor a jak bedzie z komfortem pracy w porownaniu np. z 9600 M GT ? bedzie sie duzo roznilo ? w jakims stopniu praca w maxie jest uzalezniona od grafiki ? bo widze ludzie kupuja radki 4870 do normalnych PC'tow i inne bardziej lub mniej wypasione karty. jak mialem sprawnego kompa to robilem na 7600 gs i mi sie bardzo dobrze robilo ale mowimy o lapku na ktorym bede chcial sobie maxowac. pozdrawiam.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l karta jest potrzebna do wyświetlania w vieportach. im więcej poly i bardziej złożona scena tym wolniej chodzi obracanie obiektów, zmiana widoków itp. im lepsza karta tym będzie to chodziło szybciej. ja pracuję na 8600 gt i na 8800 gt i obie są wystarczające do większości scen. Zależy co będziesz robił. Do 2-3 mln poly powinno wystarczyć. Jak masz dużo scen powyżej 2 mln poly i chcesz komfortowo na tym pracować to możesz kupić lepszą grafikę, jak nie to 8600 styknie.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l stary, tak sie złożyło ze pracuję na gf8600 gt....na maxa nic nie narzekam....na zibrusza nieco (ale to jak naprawde przesadzisz z detalem) a gierki wszystkie smigają (assasiny stalkiery dzirsofwarsy...krizysy nawet...fakt ze na pomiedzy medium/high ale te 30 klatek jest luźno) ja tez zamierzam nabyć lapka i z doświadczenia z tą kartą wiem zeby nie celować nizej niż 8600 gt...a jezeli znajdziesz jakieś fajniejsze rozwiązanie to daj znać na gg lub pm :] Pozdrawiam
Napisano 23 Wrzesień 200816 l wiadomo ze karta graficzna jest odpowiedzialna za wyswietlanie w viewportach i im lepsza tym wiecej poly przemieli i dlatego najlepiej brac ta z najwyzszej polki w miare mozliwosci finansowych :)
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Autor dzieki za info :) bo wlasnie nie chcem wrzucac kasy na grafe tylko w matryce, ramy i proca :)
Napisano 23 Wrzesień 200816 l JmTm00 na zb narzekasz ale chyba nie przez kartę? Z tego co wiem zb wykorzystuje ram i procka do wyświetlania. Weź mnie nie strasz bo ja być może też będę musiał upić lapka.