Napisano 25 Wrzesień 200816 l Witam wszystkich, przedstawiam projekt krzyża którego byłem współrealizatorem. Pomysł nie był mój oprawa plastyczna, wizualizacje tak. Niestety nie zajęliśmy żadnego miejsca w konkursie, liczyłem na to że może docenią nowoczesność i oryginalność podejścia. Dała górę raczej monumentalność i prostota przekazu. Oto nasz projekt w świetle nocnym. Kształt cienia jaki mógł rzucać krzyż stojący podczas mszy papieskiej na placu Piłsudskiego w 1979. We w wgłębieniu znajduje się mnóstwo lamp które imitują znicze które były układane w kształt krzyża po śmierci Jana Pawła II. Są też reflektory które dają mocniejsze światło, sprawiające że Cień krzyża było by widać z daleka. Kolory niebieski i czerwony reflektorów nawiązują do "Jezu Ufam tobie" Wszystko przykryte matowym szkłem. W projekcie zawarte jest trochę symboliki nie rzucającej się na pierwszy rzut oka. Światło padające z nieba pada na ziemie zatrzymując się na krzyżu, tworzy cień na ziemi. Ma to odzwierciedlenie w słowach JP2 "... i odmieni oblicze Ziemi. Tej Ziemi." Nasza Praca: A tu I NAGRODA podobnie wizualizacja w nocy Jakie są wasze opinie. Pozdrawiam Edytowane 25 Wrzesień 200816 l przez claude
Napisano 25 Wrzesień 200816 l Chyba nie jestem najlepsza osoba do oceniania projektow w sprawie JPII, ale nie przemawia do mnie ta "monumentalnosc". Wielki blok betonu z kreskami bardziej kojazy mi sie z budowlami za czasu komuny. Co do waszego projektu.. hmm... projekt mi sie podoba, jest bardziej subtelny i ma troche wiecej przekazu. Nie podoba mi sie pierwsza plansza, przez te sylwetki bardziej przypomina mi dyskoteke niz miejsce pamieci. pozdrawiam mirach
Napisano 25 Wrzesień 200816 l szczerze: mi się już bardziej podoba zwycięzka praca choć i tak jest banalna do bólu. Nie wiem jakie były założenia konkursu ale upamiętnianie pamięci JP krzyżem jest żałosne - kojarzy się raczej z pomnikiem armii radzieckiej albo żeliwnymi "papierzami" rozsianymi po polskiej prowincji. IMO najbardziej bezczelne w tych projektach jest to, ze postać JPII - postrzegana jako autorytet moralny ponad podziałami religii, wyznań, narodowości, upamiętniany jest symbolem tylko jednej (jedynej słusznej) religii. Edytowane 25 Wrzesień 200816 l przez 1084