Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie dotyczy przygotowania materiałów do druku wielkoformatowego - na przykład 5x5 metrów czy coś w ten deseń. Druk odbywa się przy rozdzielczości 720 lub 360 DPI najczęściej. Materiał przygotowywany ma mieć najczęściej coś w okolicach 100 DPI. Z moich wyliczeń wynika że w takim przypadku render musiałby mieć około 20 000 x 20 000 :O. Chyba jakaś paranoja? Czy stosuje się interpolowanie jakieś? Bo z tego co widziałem to te nadruki nie mają 100 dpi rzeczywistego obrazu na pewno.

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Wykonywalem wizualizacje pod takie rozmiary. Mialem przygotowac obrazek w 100dpi. Druk jest w wiekszej rozdzielczosci, ale 10 do 1. Jego rozmiary byly +/- dokladnie takie jak piszesz. Photoshop sprawdzil sie wysmienicie przy kompozycji i postprodukcji, jednak jakikolwiek napis juz go zamulal. Sam render trwal pare dni, liczylem oczywiscie regionami. Tak bylo przy pierwszym moim billboardzie :) przy drugim powiekszalem render w photoshopie 200%, fitrami roznymi wyostrzalem. Jest tez metoda aby powiekszyc 400%, obrobic i zmniejszyc o polowe i znowu wyostrzac, ale mi dala akurat gorsze wyniki. Powiekszanie zdjecia o tyle daje czesto srednie efekty, jednak powiekszajac "perfeksyjny" i czysty render nie bylo problemow.

Jak macie inne metody / doswiadczenia to tez chetnie sie dowiem.

pozdrawiam

• Like 1
Napisano

100dpi powiedziałbym, że to aż za dużo jak na taki format. Zwykle są to okolice 50-72dpi, tym bardziej, jeżeli ma to być oglądane z przynajmniej kilku metrów.

Co do ewentualnego powiększenia polecam sprawdzić możliwości programu PhotoZoom Pro 2. Naprawdę można dużo z tego wyciągnąć.

Dasz radę:D

Pozdr

• Like 1
Napisano

co do dpi to zalezy, moj billboard mial byc rowniez na wysokosci wzroku przy deptaku i dostalem wytyczne od firmy realizujacej go, zebym dostarczyl obrazek 100dpi. Byc moze specjalnie poprosili o wiekszy? tego nie wiem :)

pozdrawiam

Napisano

Dzięki wielkie za info. Strasznie wielkie te rendery, ale trudno.

Touch - w sumie racja - mam nawet jakąś taka tabelkę z wyliczeniami dpi/powierzchnia. 100 dpi raczej przykładowo podałem, bo mi się nie chciało przez 72 mnożyć ;).

Rep oczywiście leci na wasze konta.