Napisano 22 Listopad 200222 l Od jakiego¶ czasu zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego randera dla MAXa. W rachubę wchodz± MentalRay, FinalRender, Vray i Brazil. Problem tkwi w tym jak się one maj± i jak współpracuja, a w szczególno¶ci jak odtwarzaja efekty plug-inów !!! Chodzi nie tyle o plug-iny będace różnego rodzaju modyfikatorami ( z tymi raczej nie będzie kłopotów, choc nie jest to regół± ), ale te będace róznego rodzaju shaderami i wykorzystuj±ce podobnego typu funkcje, czyli takie jak AfternBurn, Ultrashock , Shag Fur i Hair, Phoenix itp. Inne to SeaScape, Digital Nature Tools, ClayStudio, Quickdirt itp. Ewentualnie może komus jest co¶ wiadome na temat RenderMana i problemu kompatybilno¶ci. Oczywi¶cie nie będę pytał o ScanLine... My¶lę, że post ten wartobyłoby wrzucić również na forum Renderery.;)
Napisano 22 Listopad 200222 l No i tutaj stary zabiłe¶ takie pytanie, że chyba doczekamy się maxa6, niż będzie wszystko wiadomo:). Kto¶ na forum mówił, że phoenix przy FR traktowany jest jako Ľródło ¶wiatła:). Podejżewam, że najgorzej będzie chyba z shagiem, ewentualnie może udałoby się to obej¶ć zmieniaj±c włosy na siatkę, ale nie mam wystarczaj±cej mocy procesora żeby to sprawdzić:) Ale posprawdzamy:)
Napisano 23 Listopad 200222 l witam!!! Co do quickdirt dziala bardzo dobrze przy fr :-) tak jak mowil becry z phoniexem dzieja sie wlasnie takie rzeczy :-) co do shag heir i fur to maja one wlasne rendery wkoncu po cos one sa wiec watpie rzeby mozna byl je laczyc z fr z reszta ktos juz wspominal na tym porum ze nie da sie wtedy zrobic cieni wlosow :-) dlatego musi byc render shaga :-) dnt powinien bez problemu dzialac podobnie jak i clay studio meta czasteczki nie powinny przeciez negatywnie wplywac na dzialanie rendera. To render man nie jest kompatybilny ?? nic mi o tym nie wiadomo . O reszcie musi sie ktos wypowiedziec co tego uzywa :-) oczywiscie mam te pluginy ale znich nie wykozystam:-)
Napisano 27 Listopad 200222 l ta osob± od finala i phoenixa to bylem ja i klicek, ale jest na tosposób. renmder z phoenixemwył±czonym,a potem pożystaj±c z obliczonego GI jeszcze raz z phoenixem wł±czonym. mentalolewa wszystkie efekty wolumetryczne. quick nie ma żadnych problermów, bo zawsze mozna użyć go tylko do generowania mapy,a potem bye bye. p.s. mod: :mad:
Napisano 11 Grudzień 200222 l Sprawdziłem shaga z Vrayem. Działa bez specjalnego spowolnienia renderingu. Nawet z wł±czon± opcj± GI dla włosów (pewnie i tak ich nie uwzględnia). Nie zuważyłem żadnych problemów we współpracy między nimi. Doł±czył bym render ale nie s±dziłem, że się poł±czę z serwerem i nie zabrałem z domu:)