Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Pytanko do forumowych specjalistów. Dałem starego kompa bratu i ten chce sobie wymienić starego Radka na GFa 8800. Pytanie, czy będzie śmigała ta karta na PCI Express 16x 1.0 ? Nazwa karty i płyty w temacie. sprawdzałem już na kilku forach, na większości ludzie piszą, że tak, ale wolałbym się upewnić - jakoś mam do was zaufanie :)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Śmignie spokojnie :

"GeForce 8800GT jest również pierwszą kartą dostępną na rynku oferującą obsługę interfejsu PCI-Express 2.0. Informacja ta wywołała sporą konsternację przed premierą bowiem pojawiły się liczne głosy jakoby najnowszy twór NVIDII współpracował tylko z płytami wyposażonymi w złącze zgodne z tym standardem (bądź też w wersji optymistycznej z złączem PCI-Express co najmniej 1.1). Jak się okazuje mija się to z prawdą - karty bazujące na układzie G92 pracują poprawnie na każdym złączu PCI-Express x16 a jedyną korzyścią płynącą z obsługi standardu 2.0 jest brak konieczności podpięcia dodatkowego zasilania dostarczanego przez wtyczkę typu PCI-E 6PIN. Co ciekawe przedstawiciele NVIDII twierdzą, że tak naprawdę to na chwilę obecną jedyna zauważalna zaleta PCI-Express 2.0 - zwiększona przepustowość złącza w tym standardzie nie ma i w najbliższym czasie nie będzie miała żadnego wpływu na wydajność."

Źródło: http://www.frazpc.pl/artykuly/566/GEFORCE/8800GT/i/8800GT/SLI/NVIDIA,/XFX/i/ZOTAC

Napisano

Dzięki chłopaki :) Wiedziałem, że na Was można liczyć. Repy lecą, jeśli mogę wam dać.

edit: niestety nie mogę :(

Napisano

moze dorzuc pare groszy i kup 8800GTS, jest wydaniejsza... aktualnie mam ta karte i na prawde bardzo dobrze sobie radzi m.in. z crysisem :)

Napisano

To nie dla mnie, tylko mojego brata :) Fundusze 13 latka są jednak skończone ;)