Napisano 25 Luty 200421 l http://69.56.212.250/federacja/max3d/tutoriale/kurs14/tutfon.htm - chciałem się pobawić i zrobić taką fontannę, jednak gdy użyje opcji LOFT ( get path lub get shape) na lini wychodzą mi bardzo dziwne kształty. Czego jest to przyczyną?
Napisano 25 Luty 200421 l pierwsze wrażenie.. nie mam akurat wolnej chwili żeby się wczytać w tutka ale po screenach raczej stawiałbym na to, że po narysowaniu spline\'a będącego przekrojem fontanny wygodniej byłoby skorzystać z modyfikacji \"lathe\"
Napisano 25 Luty 200421 l Autor macie racje , LATHE się dobrze spisuje, a przy okazji do czego się uzywa LOFT?
Napisano 25 Luty 200421 l Wcisnij F1 (Help), wpisz w polu Search slowo \"Loft\", a wszystkiego sie dowiesz.
Napisano 25 Luty 200421 l Autor tylko jest jeszcze jeden problem :( kiedy zrobie LATHE to dookoła robi się jakby, tuba bez wypełnienia, a w średku jest dopiero obiekt ... czy wiecie co jest źle zrobione?
Napisano 25 Luty 200421 l modyfikacja dziala względem pivota obiektu - zmień jego pozycje ewentualnie moze jeszcze chodzic o odwrócenie normalnych po konkrety: => zrób to samo co radzi DruG tylko wpisz Lathe
Napisano 25 Luty 200421 l ehhh... możesz umieścić screen prezentujący spline przed i po nałożeniu lathe?
Napisano 25 Luty 200421 l a probowales w parametrach lathe przełączac pomiedzy min/center/max ? czasem to wystarczy, jak nie to daj jakiegos screena
Napisano 25 Luty 200421 l pierwsza z wymienionych wyzej przeze mnie rzeczy - pivot musisz ustawic przy prawej krawedzi obiektu (za jego pomoca kontrolujesz umiejscowienie osi obrotu bryly) co do drugiej (normalne face\'ów) - wydaje mi sie ze tez bedzie trzeba je zmienic. zrob to o czym juz wyzej wspomnialem mulczas -> edycja posta
Napisano 25 Luty 200421 l przed zabawa z pivot\'em sproboj z tym min/max (ja tez tak mialem po wytloczeniu fontanny i pomoglo)
Napisano 25 Luty 200421 l Autor ok już wiem, ustawiłem ALGIN na MAX i wszystko gra :D dzięki , aha jak sie ustawia pivoty??
Napisano 25 Luty 200421 l zakladka hierarchy w command pannelu i potem wcisnij button \"affect pivot only\"