Napisano 28 Październik 200816 l W związku z ostrymi bojami z 3ds maxem czas na zmiane pieca .....przysnałem ostatnio bardzo z czesciami i nie bardzo wiem co jest grane na rynku. Cos takeigo chce złożyć. płyta : Asus P5Q Pro P45 graf : Asus En9800Gtx 512mb HTDP Proc : Core 2 Duo E8400 3Ghz 6mb RAm :4x - Patriot DDr2 2Gb 1066 Zasilanie: Tagan 500w U33IIe. Jeszcze do tego dysk ale to juz nie rzutuj Wyszło 3000 zł -+ 200zl i pytanie: - czy udzwignie mi ten zasilacz tą konfiguracje - czy wykryje i uzyje 8gb ramu (jedni mowia ze max 4gb , inni ze vista 64bitowa widzi do 16gb) -w zwiazku z dolarem ostatnio strasznie podrozaly wszytkie czesci ,orientuje sie ktos czy lepiej do konca listopada , lub poczatku grudnia,czy do stycznia poczekac az ceny sie ustabilizuja /spadna troche,czy kupowac odrazu ... za taka cene jak podalem ... Komp ma być główie do 3dmaxa , bo ostatnio przy zlozonych scenac mam mega problemy wiesza sie itd. A pozatym do gierek bo jak wszyscy wiemy Diablo 3 i Starcraft 2 wychodzi :) Z góry dzieki za info . Pozdrawiam
Napisano 28 Październik 200816 l Jakoś 8GB RAMu nie idzie mi w parze z dwurdzeniowym procesorem. Jeśli renderujesz (dużo) to kup Quada, jeśli nie to odpuść sobie trochę pamięci. Płyta główna obsłuży do 16GB pamięci (pomniejszone o pamięć urządzeń jak karta graficzna), ale oczywiście system musi być 64 bitowy. Zasilacz powinien wystarczyć, ale krzywda ci się nie stanie jak kupisz 600W. Aha, taka moja osobista rada - wymień Patrioty na np. Corsairy ;)
Napisano 29 Październik 200816 l Autor Ok wszystko miodzio tylko ja slyszalem ze lepiej mocniejszego Duo kupic niz quada (to nie problem bo sa przeciez w podobnej cenie ) ... wszsyscy mi polecaja wlasnie duo ,a renderuje duzo i sadze ze bede coraz wiecej z biegiem czasu.... czyli tyle ramu z takim prockiem nie bardzo .....hmmm
Napisano 29 Październik 200816 l Kto ci do renderow poleca duo zamiast quada?? Bierz Quada, do tego 8 GB ramu i bedziesz szczesliwy. Q6600 ladnie daje sie podkrecac, wiec na grach nie ucierpisz, a jak zaczniesz renderowac to bedziesz naprawde szczesliwy ze masz 4 rdzenie zamiast 2.
Napisano 29 Październik 200816 l Rendering to tylko Core 2 Quad dalej widze jedynie sensowne rozwiazanie 2x Xeon E5430.
Napisano 29 Październik 200816 l Autor Dzisiaj rozmawialem ze znajomym i pokierował mnie na cos takiego : Plyta : Asus P5Q P43 se Proc : Core 2 quad q8200 2,3 Ramy: patriot 4x 2Gb ddr2 800 Graf: GF Gigabyte 9800GT 512 ddr3 Zasilacz : Tagan 600W Chlodzenie : Scythe Mugen Chyba teraz to najlepiej wyglada i pasuje do siebie .... Ps. a tego duo namawiał mnie koles w sklepie i nie dal sie przegadac ze quad mi do renderow potrzebny :O a i chcial mi jeszcze zasilacz 750W wcisnac za 500zl :O
Napisano 29 Październik 200816 l Wierz kolesiom ze sklepów to daleko zajdziesz. Jak wolisz słuchać sprzedawcy niż ludzi, którzy wiedzą z doświadczenia co się przydaje, a co nie to twoja sprawa. Tylko potem nie płacz ;) P43 to obcięta wersja P45, więc gdybyś chciał coś podkręcać możesz doświadczyć pewnych braków potencjału. Poza tym niektóre wersje P5Q z P45 obsługują tylko 8GB pamięci. Co do reszty - nie chce mi się powtarzać. Przekaż tylko gościowi w sklepie, że jest głupi.
Napisano 30 Październik 200816 l Autor nie w sklepie bylem tylko zapytać i wszędzie to samo mowili więc wiesz , ja wcale nie wieże im , gdybym wiezyl nie pytał bym tu. Tu wiem ze mam wiarygodną porade , a nie jakis czesków w sklepie. Kolega grafik też polecił mi to co ty.Więc proste ... Dzięki panowie Arev rep leci dla ciebie ;) Pozdrawiam
Napisano 30 Październik 200816 l do renderow tylko quad :) i pamietaj ze system musisz miec 64 bitowy bo ci inaczej 8gb ramu nie zadziala.