Gość snakeman Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 witam, piszę tu po raz pierwszy, nie znam jeszcze struktury tego forum, więc, jeżeli niepotrzebnie zakładam taki wątek, to wybaczcie, ale nie udało mi się podobnego znaleźć. z resztą, w tym dziale są dwa przyklejone i jeden normalny... nie do końca to rozumiem :) do rzeczy od dwóch dni poszukuję receptury, sposobu na stworzenie materiału, który załamywałby światło, powiedzmy, jak meduza, lecz wraz z "grubością" mętniał. cały czas staram się dopasować odpowiednio materiał, wyglądający póki co jak mydło prześwietlone (od spodu!?), który stworzyłem przy pomocy jakiegoś tutoriala znalezionego w sieci (aversis). i non stop coś jest nie tak. chodzi mi o coś, co przypominałoby np. rozwodnione mleko. w szklance jest białe, ale jak się rozleje na szklanym blacie, to przepuszcza światło i jest przezroczyste :) błagam o pomoc... jestem początkujący :)
Hynol Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Jeśli renderer to Vray to za mętnienie materiału odpowiada fog (MAŁE wartości, bo się zrobi solid) + refraction glossines mniejszy od jednego.
Gość snakeman Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 tak, wiem, ale czy fog nie zabarwia materiału na konkretny kolor? chciałbym, żeby to było białe zmętnienie, nie zakolorowanie. tak czy siak, próbuję dalej, dzięki Hynol
Rekomendowane odpowiedzi