Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie jaki monitor byście polecali 24 calowy LCD do 2 tyś złotych??. Monitor głownie ma być wykorzystywany do grafiki 3D a wiec nie chce nic na matrycy TN bo niestety kolory w porównaniu do CRT to kiszka.

Mocno zastanawiam się nad Monitorkiem HP LP 2465 na matrycy S-PVA - tutaj się pojawia moje kolejne pytanie czy ktoś widział jak matryce S-PVA "oddają" kolory czy jest to zbliżone do kolorów z monitorów CRT.

Kolejna sprawa czy monitory na matrycach S-PVA o czasie odświażania matrycy 6ms naprawę tak widocznie smużą w grach FPP?? Ostatnio gdzieś w necie wyczytałem i na własnym przykładzie sprawdziłem że nawet CRT potrafią smużyć wystarczy białym kursorem pośmigać po czarnym tle (praktycznie nie zauważalne ale smuży:))

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Polecam NEC 24" LCD MultiSync LCD2470WNX BK lub biały, jest super, pracuje na nim w 3dsmax, photoshop i wielu innych programach. Matryca bez porównania do TN.

Napisano

S-PVA to kompromis pomiedzy szybkoscia TN a dobrym odwzorowaniem charakterystyki obrazu S-IPS. Pozatym ma glebsza czern i mniej ona interferuje, druga sprawa to S-IPS maja male problemy z rownomiernym podswietleniem.

Natomiast jesli chodzi oszybkosc to S-IPS jest dosc wolny w zastosowaniach graficznych nie jest to az takie wazne, wyjatkiem jest panel Nec 20WGX2 PRO ktory ma dosc szybka odmiane tej matrycy jednak modul FRC dziala na nerwy objawiajac sie w postaci mrowienia matrycy ale trzeba pamietac iz jest to model typowo rozrywkowy w ktorym licza sie zupelnie inne parametry i powloka Glare niz w panelu do pracy.

S-IPS kolory ma doskonale jednak interferencje czerni, malo rownomierne podswietlenie i frc w moich zastosowaniach ta matryce dyskwalfikuje, moje wymogi spelnia dopiero H-IPS A-TW.

Pracuje na Eizo S1931 czas matrycy wystarczajacy nawet do grania, duchow nie widze. Parametry to 8 ms GTG realne 16 ms, widoczne spowolnienie widac od realnych 20 ms.

S-IPS vs H-IPS A-TW

Edytowane przez Rascal