Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc wszystkim! to moj pierwszy post ever na forum. :_:

ostatnio wiele przegladalem prac na forum, tutoriali, maxa uzywalem w dziecinstwie do zabawy, a ostatnio postanowilem wrocic (po dlugiej przygodzie z grafika 2d) i zajac sie tym, bo bardzo mnie to pasjonuje. duzo czytalem, ale wciaz nie potrafie ustawic materialow tak jakbym chcial, wiec moje testy sa naprawde szkoleniowe i dla treningu.

tutaj udalo mi sie uzyskac efekt troche przybrudzonej, przyrdzewialej cyny:

poplamionacynajb0.jpg

korzystalem z 3ds max 2009 + Vray 1.5 se (render jest bez GI i z niskimi ustawieniami subdivision na mapach)

materialy Vraya.

mam pytanie dotyczace reflect/refract w materiale Vraya (w scenie szczegolnie chodzi o podloge) im daje wiekszy reflect tym tekstura diffuse jest mniej wyrazna i mętna. czy prawidlowa korekta tego jest ustawienie wiekszej ilosci output w teksturze bitmapy?? to jest ok? czy sa inne sposoby, np zwiazane z oswietleniem? chodzi o to, zeby podloga ladnie odbijala obiekty i jednoczesnie tekstura byla wyrazna i jasna, jak reszta obiektow.

domyslam sie, ze ma to zwiazek z tym, ze podloga odbija tez tlo, ktore jest czarne. jednak gdy zmieniam na jasniejsze to wszystko jest przeswietlone, a tekstura podlogi jak byla metna i bez kontrastu, taka jest (z tym ze jasniejsza). ;p

ciezka sprawa... @_#

nie wiem, czy wyrazilem sie dosc jasno... z gory dzieki za wskazowki.

hugs. ;]

jeszcze jedno: jak zrobic (w materiale vraya) zeby odbicia byly jednokollorowe, np w kolorze mapy odbijajacej (bez wzgledu na to, ze obiekt odbijany jest pstrokaty). :}

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

dzieki! XD

poczytalem o ustawieniach vray zaraz zabieram sie za tutoriale, bo nie moglem tam nic znalezc jak ustawic kolor odbicia.

efekt:

podlogans4.jpg