Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Potrzebuję pomocy w zrealizowaniu pewnej animacji. Nie jestem zbyt doświadczony w tym temacie, ale mam dużo zapału ;) Soft: 3ds max 9. Chcę stworzyć kiełkującą roślinkę. Pęd ma wyrastać z podłoża, wić się lekko na wszystkie strony , no i ogólnie przybierać na masie. W 2d wyglądałoby to z grubsza tak:

31908506jo6.jpg

Problem pojawia się już przy modelowaniu. Najoptymalniej byłoby nadać stożkowi kształt splajna:

my.php?image=95246810uf5.jpg95246810uf5.jpg

,ale nie za bardzo wiem jak tego dokonać. Udało mi się jednak uzyskać kształt jaki chciałem poprzez żmudne zwężanie, pochylanie i przesuwanie kolejnych pierścieni vertexów na stożku, a także (drugi sposób) włączając renderowanie splina i też zwężając kolejne pierścienie wierzchołków. No a teraz sama animacja… Próbowałem to robić tak, że wysuwałem jakby z gruntu gotowy, cały kiełek odpowiednio go obracając wokół punktu, z którego wychodził. O coś takiego:

96651517fr7.jpg

…mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Sposób ten jednak wygląda w efekcie fatalnie, gdyż tekstura przesuwająca się razem z obiektem zatraci wrażenie przyrostu kiełka – wyraźnie będzie widać, że wysuwa się cały, a nie – że rośnie i jest go coraz więcej. Chodzi mi o stworzenie czegoś, czego przybywałoby na czubku, a na dole jedynie nabierało obwodu (złota myśl, nie ma co…). No i w jakiś sposób realizuje to taka idea:

34746963mb3.jpg

, czyli dokładanie jakby kolejnych segmentów pędu. Jednak tu będzie problem z płynnością animacji (chyba, że taki segmentów byłoby bardzo dużo i gęsto), a także nie da się zrobić typowo kiełkowego szpica.

Sam już nie wiem, strasznie się to pokomplikowało. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie mi jak rozwiązać ten problem. Będę bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam serdecznie!

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam!

my.php?image=95246810uf5.jpg95246810uf5.jpg

Witam Rolnika :)

Zaznacz ten kiełek i przypisz mu modyfikator Path Deform

Teraz w modyfikatorze Path Deform Pick Path i wskaż Splina

Teraz klik w Move to Patch, a nastepnie dopasuj oś w Path Deform Axis tak aby roślinka rosłą do góry.

Teraz animując parametr Percent pozwalasz rosnąć roślince :)

Pobaw się innymi parametrami a zobaczysz do czego służą

Pozdrawiam

Napisano

serwus :)

do tego , co napisal korasonek dodalbym jeszcze modyfikatory beng - zginanie,skrecanie i ewentualnie stretch oraz jakies FDD - pola sil.

Ogolnie polecalbym zrobienie tego od poczatku za pomoca LOF - to pozwala animowac nawet zgrubienia i zwezenia.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

Kocham 3ds max! :) Dzięki dzięki, wychodzi dokładnie tak jak chciałem ;] Mam nadzieję, że za jakiś czas pochwalę się Wam efektami. A i jeszcze tylko mam pytanie, cóż to takiego ten LOF? Niestety jeszcze się z tym nie spotkałem, wszystko przede mną. :)

Pozdrawiam serdecznie! ;]

Napisano

serwus :)

loft dziala w najwiekszym uproszczeniu tak : robisz przekroj (pewnie circle) , i sciezke . sciezce dajesz loft - znajdzieszt ow compound objects. wtedy dajesz GET SHAPE - i wskazujesz circle. zrobi sie tuba.- walec. w zakladce properties wchodziszw panel scale - zmieniasz parametr skali na ktoryms koncu i zobaczysz co sie zrobi - stozek. dodatkowo sa tam palety odpowiedzialne za skrecanie itp

pozdrawiam i zycze powodzenia :)