Napisano 25 Grudzień 200816 l Witam ! Chciałbym poruszyć pewną kwestię związaną z działem 2D. Swego czasu prrrszalony w którymś ze swoich postów zauważył, że wielu ludzi krępuje się otworzyć własne teczki, ze względu na brak skilla (przykładowo - ja do nich należę :D). Wiadomo że w dziale pojawiają się bardzo dobre, skończone prace 2D (i chwała za to ich autorom) - ale bywają też teczki treningowe, szkicowe - i to też nie jest złe, ale imho obecnie zrobił się mały bałagan... W poddziale warsztat jest wątek "domowe przedszkole" ale niestety nie wyczerpuje on wszystkich kwesti związanych z ćwiczeniami w 2D. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł - aby wydzielić w dziale warsztat miejsce na teczki - szkicowniki, gdzie każdy umieszczałby takie prace treningowe / szkice jakie uzna za stosowne, a w głownym 2D prezentowano by dopracowane ilustracje, ew wipy. Nie chcę dzielić userów na lepszych i gorszych, nie chcę wywracać wszystkiego do góry nogami Niech każdy sam decyduje co gdzie umieścić. Po prostu imho obecna formuła jedynie Teczka i WIP zaczyna trzeszczeć w szwach... Dla mnie "Teczka" to zbiór skończonych, dopracowanych plastycznie ilustracji, "WIP" to wątek w którym użytkownicy wspólnie zastanawiają się co zrobić aby daną pracę można było z czystym sumieniem wstawić do wspomnianej "Teczki". A gdzie miejsce na szkice, trening, takie codzienne mocowanie się z materią twórczą ? Obecnie wielu ludzi wrzuca to w teczki, ale czy nie lepiej wydzielić chociaż szkicownik ? Zapraszam do dyskusji, polemiki...
Napisano 25 Grudzień 200816 l zaluz sobie normalny watek i bedzie dobrze, nie bój sie ps: zawsze jak ktos nowy przychodzi na forum to chce rozdzielac watki i robic rewolucje, nie wiem czy mi sie wydaje czy tak naprawde jest :D
Napisano 25 Grudzień 200816 l Autor nie bój sie Nie boję się, to nie kwestia strachu. Jeśli chodzi o głaskanie to zwyczajowo pozwalam głaskać się jeno mojej żonie :D ps: zawsze jak ktos nowy przychodzi na forum to chce rozdzielac watki i robic rewolucje, nie wiem czy mi sie wydaje czy tak naprawde jest :D Pewnie tak jest, bo jak siedzisz długo to zaczynasz się przyzwyczajać.
Napisano 26 Grudzień 200816 l Autor Dobra, widzę że nic z tego. Trudno - po prostu otworzę sobie sam szkicownik i tyle... EDIT: OK, bo widzę że kwestia już kilka razy powracała Może po prostu oddzielić finished od wipów tak jak jest w 3d ? Edytowane 22 Marzec 200916 l przez SBT77