Napisano 30 Grudzień 200816 l Witam! Robię właśnie wizualizacje budynku, ktory pokryry jest bnetonowymi płytami elewacyjnymi. Problem polega na tym, ze pomimo tego, ze wybrałam bitmape betonu i w jej ustwieniach zaznaczyłam "bump" materiał nadal wyglada na nieprzestrzenny a bardzo zależy mi, żeby pokazać jego chropowatosc. Bede wdzieczna za wszystkie rady
Napisano 30 Grudzień 200816 l w swoim materiale wejdź w zakładkę maps kliknij na slot bump upewnij się że mapa bump nie uciekła gdzieś na lepiej sprawdź włączając podgląd bitmapy [ikona sześcianu w szachowice w material editor] poza tym zwiększ wartość samego bump, standardowo jest 30
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor mam zaznaczone "bump" i wartosc 70. mape betonu, ktora sobie wybrałam mam dolaczona w "diffuse color" -dalacze ja w "bump" moze dlatego nie bylo efektu...dziekuje bardzo
Napisano 30 Grudzień 200816 l najlepiej pokaz co ci wyszlo na poczatek, bo jezeli bump nie wystarcza mozna pobawic sie displacement map lub normal poza tym jakiego renderera uzywasz ?
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor w scenie mam swiatlo target spot z ray trace shadow i sky light ( z multiplayer ustawionym na 0,7) - a jakis taki przeswitlony ten render jest