Skocz do zawartości

[3dmax] skrót do collapse

Qjon

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdziłęm, i skrótem do collapse jest u mnie alt+ctrl+c

ale jak klikam to (po zaznaczeniu vertices) to pojawia sie okienko chamfer. sprawdziłem ponownie i chamfer nie ma tego samego skrótu co collapse.

dlaczego wiec tak sie dzieje?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

skróty różnie działają w zależności od tego w jakiej "części" maxa jesteś. Inne są przy edycji w edit poly inne gdy jesteś w ogólnej edycji obiektów. Colaps nie musi być wykonywany na poziomie vertexów. Chodzi ci o collaps modyfikatorów? Jak jesteś na poziomie vertexów czy krawędzi itp. działają skróty z poziomu edit poly.

chodzi mi o collapse verteksów (zaznaczam dwa i chcę je w jeden skolapsować). jestem w edit polly w werteksach, zaznaczam obydwa. w skrótach pisze ze ten collaps jest od polly

u kumpla z tą samą wersją maxa na tym samym skrócie działa to ładnie (ma tak samo skróty ustawione).

OK więc po kolei. W editable poly (czyli jak masz obiekt, który na dole w liście modyfikatorów ma napisane editable poly) nie ma skrótu na colaps vertexów, skrót jest tylko jak na jakiś obiekt nałożysz sobie modyfikator edit poly i wtedy jest jako shif+L. To w kwesti standardowych skrótów, które oczywiście mogą być zmienione w customize->customize user interface.

Pozdrawiam B.