viz.k Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Dlaczego plane ze zdjeciem ktory wstawie za okno jest calkiem przepalony? "visible to gi" jest odznaczone. Da sie to jakos zrobic bez dodawania tla w PS przy renderowaniu na reinhard z wysokim burn'em? Jakie ustawienia sprawdzic/podac?
Marcin Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Visible to GI nie wyklucza go z oświetlenia, ta opcja jedynie wyłącza go z interakcji z GI a swoją dawkę światła i tak dostanie.
viz.k Napisano 12 Styczeń 2009 Autor Napisano 12 Styczeń 2009 to jeszcze moge mu odznaczyc "receive gi" ale skoro visible to gi jest odznaczone to to chyba bez roznicy...? czyli ze da sie zrobic to w ogole czy nie?:)
mkeruj Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Nie wiem, w jaki sposób oświetlasz scenę, ale jeśli directem, to możesz wykluczyć ten obiekt z oświetlania go.
viz.k Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 (edytowane) jakas porazka...teraz za oknem jest calkiem czarno -probowalem podbijac multiplier bitmapy do oporu -probowalem dac dla plane vraylight material z duzym multiplier -plana na pewno nie jest zasloniety, jest wylaczony z gi, odznaczone cast shadows, dla swiatel exlude (przy wlaczaniu tego wszystkiego tez wciaz pozostaje czarno) -przestawialem suna na wszystkie mozliwe sposoby - w environment mam vraysky - probuje rozne wartosci - nic -usunalem nawet szyby z okien -kiedy za oknem postawie drzewko albo cos innego to widac to normalnie (lol) jakies pomysly? ze tak powiem ch** mnie strzela jak cos to moge scenke przeslac komus:) CM-exponential 1.8/1.2/1 edit: zmergowalem wszystko do nowej sceny i jest ok...ale wciaz nie wiem czemu tak sie dzieje:) Edytowane 14 Styczeń 2009 przez viz.k
Rekomendowane odpowiedzi