Napisano 12 Styczeń 200916 l Dlaczego plane ze zdjeciem ktory wstawie za okno jest calkiem przepalony? "visible to gi" jest odznaczone. Da sie to jakos zrobic bez dodawania tla w PS przy renderowaniu na reinhard z wysokim burn'em? Jakie ustawienia sprawdzic/podac?
Napisano 12 Styczeń 200916 l Visible to GI nie wyklucza go z oświetlenia, ta opcja jedynie wyłącza go z interakcji z GI a swoją dawkę światła i tak dostanie.
Napisano 12 Styczeń 200916 l Autor to jeszcze moge mu odznaczyc "receive gi" ale skoro visible to gi jest odznaczone to to chyba bez roznicy...? czyli ze da sie zrobic to w ogole czy nie?:)
Napisano 12 Styczeń 200916 l Nie wiem, w jaki sposób oświetlasz scenę, ale jeśli directem, to możesz wykluczyć ten obiekt z oświetlania go.
Napisano 14 Styczeń 200916 l Autor jakas porazka...teraz za oknem jest calkiem czarno -probowalem podbijac multiplier bitmapy do oporu -probowalem dac dla plane vraylight material z duzym multiplier -plana na pewno nie jest zasloniety, jest wylaczony z gi, odznaczone cast shadows, dla swiatel exlude (przy wlaczaniu tego wszystkiego tez wciaz pozostaje czarno) -przestawialem suna na wszystkie mozliwe sposoby - w environment mam vraysky - probuje rozne wartosci - nic -usunalem nawet szyby z okien -kiedy za oknem postawie drzewko albo cos innego to widac to normalnie (lol) jakies pomysly? ze tak powiem ch** mnie strzela jak cos to moge scenke przeslac komus:) CM-exponential 1.8/1.2/1 edit: zmergowalem wszystko do nowej sceny i jest ok...ale wciaz nie wiem czemu tak sie dzieje:) Edytowane 14 Styczeń 200916 l przez viz.k