Napisano 22 Styczeń 200916 l Witam. od kilku dni próbuje stworzyc audi TT, niestety nie jestem jeszcze dobry w modelowaniu dlatego licze na waszą pomoc :) pytania: 1) czy siatka jest OK? jesli nie to gdzie i co jest zle ? :) 2) jak najlepiej oddzielac poszczegolne częsci samochodu? np maska od zderzaka 3) lepiej uzywac chamfera na zgieciach czy connect'a ? 4) prosze o jakies dodatkowe rady :) z gory dziekuje za pomoc. WIP'y: http://foto.forumsamochodowe.com/image/5ksPgMmLPtujVbTDnArxuu37buroG0L8q3qoZ0DY.jpg http://foto.forumsamochodowe.com/image/qCBIrCmGIyTywbyK62MtiCIMCBIcITC09NTt2oXN.jpg http://foto.forumsamochodowe.com/image/R740A1mTe8UdJJynFcxSSd0pUB7t8TINGajnckDn.jpg
Napisano 22 Styczeń 200916 l Ja Ci powiem tak (pomijajac fakt ze to 1,2,3,4,5.....n Audi TT ) Na początek jak chcesz się nauczyć modelowania, auto to zły wybór. Więcej stracisz nerwów a efekt i tak będzie kiepski. Jeśli dopiero zaczynasz to i tak ładnie. Oczywiście wszędzie jest krzywo siatka również ekhemm średnia. Moim zdaniem powinnienes poćwiczyć na prostych obiektach aby złapać forme, kształt obiektu chodzi o to aby odwzrorować coć co ma proste kształty ale dokładnie. Później porobić rózne problematyczne, detaliczne obiekty ale tez nie wielkie projekty, jakim jest auto ( bo to tak naprawde złożony model z wielu obiektow ). Jak juz opanujesz na jakimś przyzwoitym poziomie jedno i drugie, z powodzeniem mozesz zmierzyć się z samochodem. Nie mówie tego złośliwie, tylko z własnego doświadczenia.
Napisano 22 Styczeń 200916 l nie siatka nie jest ok , ale nie tak zle jest ;) krzywo miejscami .... i raczej chamfer , czasem connect a czasem recznie zalezy co gdzie i jak ;) jak oddzielac hmmm normlanie :P kolega ci dobrze radzi najpierw zacznij mniejsze modele robic , potem cos wiekszego , przejzyj moj wątek w podpisie ;) polecam tutka odnosnie audi na chyba 3d total stronie ,jezeli juz tak bardzo chcesz samochod modelowac ;)
Napisano 22 Styczeń 200916 l Autor no moze macie racje.. ale chocby nawet to najwieksze problemy to mam wlasnie z miejscami w ktorych ma byc ostre zgiecie po uzyciu mesh smootha. widzialem tutorial tu na forum odnosnie tego, wiec cos zawsze pomoze. w kazdym razie bede probował ;) a co do watku Twojego to juz go przejrzalem nawet nie raz :) chyba mi sie tez taki watek by przydał, ale to jeszcze nie teraz :) najpierw cos musze wyskrobac :)
Napisano 22 Styczeń 200916 l kiepsko kiepsko i to bardzo siatka za gesta i krzywa, ale ksztaltem przypomina auto takze tragedii nie ma... poszukaj znanego tutak poczciwej a3 sam robie 'stare tt' tyle ze troche przerobione, troche bardzo troche... czasami dlatego zebys uproscic sobie robote i nie meczyc czegos i z tym nie walczyc, czasami dla tego bo mi sie to podobalo inaczej....
Napisano 22 Styczeń 200916 l k_gabra : dziwna technika przerabiam dla uproszczenia , własnie sęk tkwi w tym żeby zrobić identycznie jak sie człowiek uczy :] potem bedziesz robił tak za kazdym razem jak napotkasz problem ..... nie polecałbym takich działań :] Żółwik : zrob tego tutka , dużo sie po nim nauczysz ;)
Napisano 23 Styczeń 200916 l od samego poczatku, nim zaczalem robic auto wiedzialem ze bedzie ono zmieniane gdzie nie gdzie bo chcialem zrobic niby tuning (ale glupio to brzmi:), i ma to charakter bardziej charakter zabawy a nie nauki... tutaj masz moja siatke dla przykladu... pewnie tez nie jest poprawna idealnie, ale chyba nie ma tragedii
Napisano 23 Styczeń 200916 l Ja Ci powiem tak (pomijajac fakt ze to 1,2,3,4,5.....n Audi TT ) 48 audi TT